Consilierii locali au aprobat în unanimitate bugetul local al Timișoarei pentru anul 2021. O serie de amendamente depuse de toate grupurile politice reprezentate au fost aprobate.
„Eu cred că am reușit să prezentăm un buget echilibrat, care reușește să limiteze cheltuielile de funcționare, să se concentreze pe investiții, să nu facem economii acolo unde nu ar trebui, de exemplu în cultură sau în sport, salubrizare sau reparațiile trotuarelor și a străzilor. Să mobilizăm resurse pentru continuarea lucrărilor mari începute cum este Pasajul Solventul, Alexandrescu, Prezan, dar și să antameze investițiile care vor urma să fie finanțate prin PNRR și alte proiecte pe fonduri europene. De aceea veți găsi în mai multe domenii documentații, studii de fezabilitate sau proiecte tehnice. Mă bucur că am avut un proces de consultare cu cetățenii, întâlniri tematice cu experți și în urma feedback-ului lor am mai făcut câteva ajustări.”, a spus primarul Dominic Fritz, în debutul ședinței de consiliu local.
Liberalii spun că 86% din investițiile prevăzute în buget sunt începute în anii anteriori, fie ca proiect, fie ca execuție.
„Despre restul de 14% sunt bucuros că am putut să ne întâlnim și să corectăm din timp problemele care ar fi putut să ducă la imposibilitatea punerii lor în aplicare. Au mai rămas puține proiecte cu greșeli, dar timpul va spune dacă vor trebui ajustate la o viitoare rectificare. Am conceput pentru grupul de consilieri liberali 10 amendamente punctuale care pot interveni efectiv în creșterea calității vieții, dezvoltare în cartiere, condiții mai bune pentru copii și sprijin pentru mediul economic.”, a spus consilierul local PNL Dan Diaconu.
Printre amendamentele propuse de PNL și aprobate se numără repararea ceasului floral de lângă Hotelul Continental, dar și amenajarea unei zone sportive de agrement, cu bazin de înot și teren de tenis în Calea Șagului, pe strada Paul Constantinescu, plus o serie de investiții în unitățile școlare din oraș.
Consilierii USR au venit și ei cu amendamente: 120 de mii de lei pentru consultanță – smart-city, 55 de mii de lei pentru dotarea primăriei cu un ecran interactiv pentru ședințe, 100 de mii de lei pentru execuția unor lucrări astfel încât Sala Olimpia din Timișoara să poată avea autorizație de securitate la incendiu.
Consilierii Pro România au propus o nouă linie bugetară care să permită administrației contractarea unor servicii de arhivare, dar și sume de bani pentru documentațiile necesare astfel încât unitățile de învățământ din oraș să poată fi autorizate din punct de vedere al securității la incendiu,
Social-democrații au propus, la rândul lor, ca bursele sociale pentru elevi să fie majorate de la 100 de lei la 140 de lei.
Bugetul Timișoarei are o valoare totală de 1,4 miliarde de lei. 620 de milioane de lei, adică 44%, merg pe dezvoltarea orașului, iar restul – aproape 56% (787 milioane de lei) vor fi folosiți pentru funcționarea administrației.