Consiliul Județean Caraș-Severin are bani doar pentru „cârpirea” drumurilor

Programul lucrărilor de drumuri județene finanțate din sumele defalcate din TVA pentru anul 2021 a fost aprobat în ședința de astăzi a Consiliului Județean Caraș-Severin, cu trei abțineri și trei voturi împotrivă. Suma pe care conducerea județului o alocă pentru întreținerea și repararea drumurilor este cea mai mică din ultimii cinci ani.

Bugetul pentru anul 2021 al Consiliul Județean Caraș-Severin a fost adoptat în ședința ordinară de astăzi. Potrivit cifrelor prezentate, cuantumul acestuia este de 216.483.420 de lei, cu 19.581.000 de lei mai mic comparativ cu cel din 2020. Și la capitolul drumuri, sumele alocate pentru lucrări de deszăpezire și întreținere sunt mai mici față de cele din anii trecuți.

Așadar, pentru 2021, acest sector primește suma de 8.551.000 de lei, din care 4.000.000 de lei pentru servicii de deszăpezire, conform licitațiilor și contractelor în derulare, 100.000 de lei pentru siguranța circulației (marcaje rutiere, montare indicatoare/montare parapete pe drumurile județene) și 4.451.000 de lei pentru întreținerea periodică, curentă și comună. „Observăm că suma de 8.551.000 de lei este extrem de mică, ținând cont de realitatea drumurilor județene. Este cea mai mică sumă alocată drumurilor județene din ultimii cinci ani, fie că vorbim despre reparații sau întrețineri. Vă reamintesc că în mandatul precedent cea mai mică sumă alocată a fost de 11.000.000 de lei, iar cea mai mare – de 16.000.000 de lei. Și mai observăm aici 10 – 12 drumuri județene care trebuie întreținute și reparate cu suma de 4.451.000 de lei, adică puțin sub un milion de euro. Cu alte cuvinte, mai puțin decât milionul de euro pe care Consiliul Județean Caraș-Severin vrea să-l plătească pentru un studiu de fezabilitate pentru un proiect care mie, sincer, și fără nici o răutate, mi se pare foarte greu de pus în practică și care nici nu cred că este atât de necesar astăzi pentru Caraș-Severin, față de cum este reparația drumurilor. Din acest considerent, grupul PMP va vota împotriva acestui proiect de hotărâre!”, a declarat consilierul Ionuț Popovici.

Milionul de euro la care face referire Ionuț Popovici este, de fapt, suma aprobată în ședința din luna februarie, de consilierii județeni, pentru întocmirea studiul de fezabilitate a trenului rapid (train-tram) Timișoara – Reșița.

Vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Ovidiu Rădoi, i-a dat dreptate lui Popovici, menționând că se va încerca suplimentarea bugetului pentru drumuri în lunile care urmează. „Da, aveți perfectă dreptate! Suma este foarte mică și este necesar să mai alocăm bani pentru drumuri. Sperăm ca în ședințele următoare, la rectificări bugetare, dar și în funcție de economiile pe care vom reuși să le facem la anumite capitole, să alocăm și alte sume pentru drumurile județene și pentru ce mai este nevoie”, a declarat Rădoi.