Terorismul, dușmanul nevăzut care ucide fără noimă. Ce se ascunde în mintea criminalilor?

1000x100 Cuib de vise 1000x100

Cele mai de temut acte pe care le săvârșesc oamenii, tot mai frecvent, în secolul 21, sunt actele de terorism. Sute de persoane nevinovate, ucise de o mână criminală adesea nevăzută, cad victimele unui joc al puterii. Dar ce se află în mintea celor care se încumetă ca, în numele religiei, al educației primite, să curme vieți fără milă?

În primul rând este necesar să aduc în discuție faptul că terorismul presupune acțiuni violente, realizate de persoane ce fac parte din grupări împotriva statului, a sistemului pe de-o parte sau o eliberare, dezlănțuire a persoanei în numele ideologiei, pe de altă parte.

Caracteristicile terorii: violența, amenințarea cu violență, folosirea sistematică a violenței, intimidare și sensibilizare prin agresivitate și ură. Până acum, din ce se cunoaște referitor la acțiunile teroriste (atentate variate, răpiri de persoane care au fost terorizate psihic și fizic) se poate observa o folosire calculată a violenței. O violență șocantă și ilegală, folosită împotriva altori grupări religioase. Totodată, folosită și împotriva unui guvern sau stat dintr-o anumită țară.

Aceste persoane numite teroriști au acționat multă vreme prin infiltrarea într-un sistem având scopul psihologic de a șoca, de a crea groaza pentru a obliga guvernul țării respective să le accepte anumite drepturi sau revendicări. În zilele de astăzi însă consider că aceștia au început să acționeze pentru a ocupa cât mai multe țări din lume. Spun acest lucru tocmai datorită faptului că, de exemplu, în islamism este dorit ca puterile statului să fie subordonate ideologiei islamice.

Consider că sunt un cumul de factori care îi determină pe acești oameni să săvârșească acțiuni de terorism. Personalitate deformată, de cele mai multe ori fiind vorba de o tulburare de personalitate anti-socială. Lipsa afecțiunii, lipsa dragostei, lipsa unor limite sănătoase sunt doar câțiva din factorii ce stau la baza comportamentului terorist.

Tulburarea de personalitate anti-socială presupune o totală lipsă de considerație față de lege și de drepturile oamenilor din jur. Caracteristicile acestei tulburări sunt: minciuna, furtul, violarea drepturilor celorlalți (legale, fizice, sexuale, emoționale), agresivitate, comportament violent, implicare în lupte.

Cel mai grav este că aceștia nu au niciun fel de regret atunci când fac rău

După cum se poate observa, persoanele care săvârșesc acțiuni teroriste se încadrează foarte mult în acest gen de tulburare. Majoritatea acestor persoane așa sunt educate încă de când se nasc. Cresc fără să vadă afecțiune și dragoste. Cresc fără a li se trasa limite clare referitor la ceea ce e bine și ceea ce e rău.

STPT job 1000x200

Acestea știu doar că trebuie. Trebuie ca toată lumea, tot globul să se supună ideologiei lor, ideologia în sine reprezentând într-un fel adevărul absolut. Poate chiar lipsa unei libertăți în exprimarea propriei gândiri. Adică acești oameni gândesc prin însăși ideologia din care fac parte. Pentru că așa sunt crescuți. Cum spuneam, văd acest comportament încă de foarte mici și este oarecum firesc să ajungă să-l considere normal.

Se cunoaște faptul că încă de mici fac parte din tot felul de grupări. Grupări în care sunt învățați să se lupte și să folosească armament. Într-un fel, sunt chiar obligați să creadă în ideologia lor. În concluzie, se dorește faptul ca tot mai multă lume, tot mai multe țări să adere la ideologia lor. Fac acte de terorism pentru că aceștia cred, la un nivel absolut, exagerat în ideologia din care fac parte.

Ideea este că fix mediul nesigur și haotic le afectează percepția și gândirea asupra realității care favorizează acest comportament.

Soluții există. Întrebarea este: își doresc acești oameni să trăiască normal? Sau își doresc să trăiască într-o societate în care e nevoie ca regulile să fie respectate și în care comportamentele anti-sociale grave sunt pedepsite?

Daca aceste persoane și-ar dori cu adevărat, cu ajutorul unei echipe de specialiști ar putea fi recuperați, dar ținuți sub control de medicamentație și consiliere psihologică periodică.

Stați cu ochii pe Express de Banat! Într-un articol viitor vom vorbi despre modul în care sunt afectați oamenii care cad victime ale atentatelor teroriste. Ce trăiri ulterioare au?

Psih. Andreea Ramona Berdacicu

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/