Teroare în Oravița. Interlopii fac legea cu lanțuri, pistoale, săbii şi bâte!

Oraviţa nu mai este de multă vreme doar un pol al contrabandei cu ţigări, ci se înscrie astăzi pe harta oraşelor cu un nivel de criminalitate ridicat, clanurile ţigăneşti şi interlopii instaurând teroare şi teamă în rândul cetăţenilor.

 

Şapte indivizi periculoşi, cu antecedente penale, au fost trimişi recent în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oraviţa după ce şi-au impus supremaţia în oraş prin acte de violenţă extremă, în care au folosit un întreg arsenal. Este vorba despre Gheorghe Marius Preda, zis Ciulan, Darius Preda, Mircea Dănuţ Preda, George Bogdan Pratea, Georgian Cristinel Burcea, Sebastian Ciprian Gură şi Ionel Daniel Viaşu. Faţă de aceştia, dar şi faţă de alte persoane începuse urmărirea penală pentru infracţiuni din aproape tot Codul Penal: tâlhărie calificată, tulburarea ordinii şi liniştii publice, lovirea sau alte violenţe, ameninţare, împiedicarea sau îngreunarea circulaţiei pe drumurile publice, conducerea unui vehicul fără permis de conducere, distrugere, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, uzul de armă neletală fără drept sau portul fără drept al cuţitului.

Bătut măr la „Pajura”!

Victime le-au căzut acestor indivizi mai mulţi orăviţeni, doar foarte puţini dintre ei au avut curajul să vorbească şi să sesizeze organele de cercetare penală. Moise Albert Szabo Stanciu este unul dintre cei care s-a prezentat la Poliţia Oraviţa. În urmă cu exact doi ani, acesta a reclamat faptul că a fost agresat şi ameninţat în incinta Restaurantului Pajura de către Darius Preda, unchiul acestuia, Ciulan, dar şi alte persoane pe care nu le cunoştea la acea dată. Revenit din Spania pentru a-şi construi o casă la Vărădia, omul s-a cazat la Pensiunea Pajura din Oraviţa, unde a avut ghinionul să-l întâlnească pe temutul Ciulan, cu care a avut la un moment dat o discuţie contradictorie. În seara de 27 august, Darius Preda şi Daniel Nica, doi membri ai clanului, l-au întâmpinat în parcarea pensiunii pentru a-i închide gura. Darius şi-a sunat unchiul, după care l-a urmărit pe Stanciu în incinta restaurantului. L-a lovit atât de bine cu piciorul încât acesta a căzut peste o masă. Ciulan a ajuns şi el imediat şi a început măcelul. Pumni, picioare şi chiar un scaun în cap! Au urmat nouă zile de îngrijiri medicale, o plângere penală şi nu numai. „Ulterior, inculpatul Darius Preda a încercat să facă presiuni asupra persoanei vătămate Moise Stanciu pentru a-şi schimba declaraţiile date în faţa organelor judiciare, solicitându-i să-şi retragă plângerea, propunându-i chiar şi o sumă de bani”, a reţinut procurorul în rechizitoriu.

I-a sustras pistolul!

Patru zile mai târziu, la poliţie s-a prezentat Bogdan Mircea Mitilă, agresat de alţi doi membri ai clanului lui Ciulan, George Bogdan Pratea şi Elvis Laurenţiu Andronache. Aceştia l-au deposedat cu acea ocazie de un pistol cu bile de cauciuc pe care îl deţinea în mod legal. Totul s-a întâmplat în localul Floritan. Când Mitilă a ieşit din bar, Pratea, băut fiind, l-a lovit cu pumnii şi picioarele până a căzut la pământ. Pentru a-şi salva viaţa, a scos un pistol cu bile de cauciuc şi a tras în plan vertical două focuri de avertisment. Pratea nu s-a oprit din lovituri şi a reuşit să-i smulgă pistolul. Elvis Andronache a intervenit şi el, a luat arma de la Pratea şi a descărcat-o cu intenţia declarată de a evita rănirea vreunei persoane. Acesta a minţit însă că a lăsat pistolul în curtea localului, când, de fapt, arma a fost luată de Pratea. „În momentul în care i s-a solicitat să predea organelor de poliţie pistolul în cauză, Bogdan Pratea a negat că arma s-ar afla asupra sa”, a reţinut procurorul de caz, George Bucurică.

1000x100 casa brutarului

Blocaţi în trafic şi bătuţi cu parii!

Lucrurile au luat-o cu adevărat razna o săptămână mai târziu de la primul incident violent. Organele de poliţie au fost sesizate din nou. Tot de Moise Albert Szabo Stanciu! Dar şi de Nicolae Petrache şi Darius Plaucea. Aceştia au ajuns la miezul nopţii în Staţia Petrom din Oraviţa, unde au dat peste Preda Mircea Dănuţ şi alţi doi indivizi, Sebastian Gură şi Georgian Burcea. Primul l-a ameninţat cu bătaia pe Stanciu pe motiv că a depus plângere penală împotriva lui Ciulan ca urmare a celor petrecute la „Pajura”. Ameninţat a fost şi Plaucea, cel care dăduse declaraţie în calitate de martor cu privire la aceeaşi bătaie. Mircea Preda l-a sunat imediat pe Darius Preda şi au hotărât să-i aştepte la trecerea de cale ferată de lângă sediul Romtelecom. Acesta din urmă a plecat cu un toc de uşă, dar şi cu Ionel Viaşu. A condus cu mare viteză până la locul de întâlnire, chiar dacă nu posedă permis de conducere. Reuniţi, cei şase indivizi au atacat cu bâte şi lanţuri metalice maşina în care se aflau Stanciu şi ceilalţi, încercând să o blocheze în trafic. Au reuşit să scape şi să ajungă pe Strada Andrei Şaguna. Aici au fost însă prinşi de membrii clanului Preda. Stanciu, Petrache şi Plaucea au fost bătuţi cu bestialitate, cu bâte de lemn şi lanţuri metalice, până nu s-au mai ridicat de jos. Au avut nevoie toţi trei de internare la Spitalul din Oraviţa. Starea lui Stanciu a fost însă ceva mai gravă, el fiind transferat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa şi, mai apoi, la Spitalul Judeţean Timişoara. Poliţiştii au găsit acasă la Darius şi Mircea Preda lanţuri metalice, iar de la Pratea au ridicat o bâtă de bassebal, cuțite de vânătoare, arbalete, o sabie, un dispozitiv de lansare săgeată metalică tip harpon şi alte arme albe.

Cunoştinţe vechi ale procurorilor

Bătut crunt doar pentru că se afla cu Stanciu în maşină, Nicolae Petrache a fost contactat ulterior de Darius Preda, Sebastian Gură şi Georgian Burcea, aceştia făcând presiuni asupra sa şi ameninţându-l cu scopul de a-şi schimba declaraţiile. Inculpaţii nu recunosc mai nimic şi au refuzat să fie testaţi cu detectorul de minciuni. „Inculpaţii Gheorghe Marius Preda, Darius Preda, Mircea Dănuţ Preda, Sebastian Gură şi Georgian Burcea sunt cunoscuţi cu antecedente penale dând dovadă de perseverenţă infracţională”, a mai menţionat procurorul Bucurică în rechizitoriu. Cele trei dosare deschise de procurori au fost reunite într-unul singur, ajuns acum pe rolul Judecătoriei Oraviţa.

 

Comments

  1. NICU says:

    CE INTERLOPOI MA ASTIA SUNT TOTI CIOBANI DE ZONA GARII MOLDOOLTENI CE AU TRAS FOAMEA IN COMUNISM ACUM IASA FRUSTRAREA DIN EI TOTI SUNT ANALFABETI VAI MAMA LOR . DACA ERAU IN GERMANIA ERAU MATURATOTI PE STRADA SI GUNOIERI .

  2. zoro says:

    Ce plm nu inchideti gunoaiele astea odata ?

  3. amintiri din copilarie says:

    Cand striga clientul, o ciorba, hop si chelnerii cu un articol. Vine, vine !