Caracatița din „mica Sicilie”, așa cum e cunoscut județul Caraș-Severin în rândul anchetatorilor din structurile centrale ale DNA și DIICOT, a crescut în Camera de Comerț, însă numeroasele ei tentacule s-au lipit în timp de o mulțime de instituții și oameni cu mare influență, care au ferit-o de necazuri!
Procurorii DNA vorbesc în materialul de urmărire penală despre faptul că Sorin Frunzăverde, Ionesie Ghiorghioni, Vasile Barbu şi Darian Ciobanu aveau „ca loc de întâlnire un separeu secret din restaurantul situat în incinta Camerei de Comerț, Industrie şi Agricultură din Reşiţa, neaccesibil publicului”, fapt pentru care au decis să „planteze” tehnică de interceptare şi supraveghere. În urma activităţilor de supraveghere şi filaj din perioada octombrie – decembrie 2014 „a rezultat implicarea lui Negrea Lucian, funcţionar în cadrul Curţii de Conturi a României, care le furnizează lui Frunzăverde şi apropiaţilor acestuia informaţii cu privire la activitatea Curţii de Conturi a României în legătură cu controlul efectuat la Consiliul Judeţean Caraş-Severin”, scriu procurorii la fila 33 din dosarul de urmărire penală.
Numele lui Lucian Negrea nu le este deloc străin organelor de cercetare penală. Acesta apare şi în stenogramele dosarului de corupţie de la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa, fiul acestuia, Ştefan Negrea, fiind notat şi examinat deşi nici nu a fost prezent la examene! „Din informaţiile deţinute reiese faptul că numitul MIHĂILĂ IOAN MARIAN, Preşedintele Senatului Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa, viciază procesul de reevaluare a studenţilor prin favorizarea acestora în promovarea unor examene şi tranzacţionarea unor lucrări de licenţă elaborate/susţinute în anii anteriori contra unor sume de bani percepute de la cursanţi cuprinse între 300-400 euro pe lucrare. În acest sens, MIHĂILĂ IOAN MARIAN a intervenit pe lângă cadre didactice din cadrul universităţii pentru a-l favoriza în promovarea examenelor pe Negrea Ştefan, student în anul I la Facultatea de Ştiinţe Administrative, Specializarea «Drept european internaţional», în sensul că, deşi studentul este înscris la forma de învăţământ ZI, nu a participat la cursurile şi sesiunile de examene din ianuarie-februarie şi iunie-iulie aferente anului 2012-2013, fiind prezent în incinta universităţii doar în intervalul 10-11.07.2013, însă este declarat promovat la mai multe materii în afara intervalului. Promovarea a fost facilitată de către MIHĂILĂ IOAN MARIAN care le-a solicitat în data de 10.07.2013 unor cadre didactice, respectiv lect. univ. dr. Pascu Patriciu Mirel şi lect. univ. dr. Martin Mihaela, dar şi numitei Pecioara Ana-Maria, secretara Facultăţii de Ştiinţe Administrative, punerea la dispoziţie a lucrărilor evaluate cu nota 10 susţinute anterior de alţi studenţi, Negrea Ştefan procedând astfel la copierea rezolvărilor subiectelor de examen la disciplinele:
– Istoria construcţiei europene – titular curs – lect. univ. dr. Vişan Mihai, examen susţinut la 10.07.2013 şi la care a luat nota 8;
– Istoria statului şi dreptului românesc – titular curs Pascu Patriciu Mirel, examen de restanţă programat în 5.07.2013 şi la care studentul a fost evaluat cu nota 10;
– Introducere în dreptul internaţional – titular curs prof.univ.dr. MIHĂILĂ IOAN MARIAN, examen de restanţă desfăşurat în 1.07.2013 şi promovat de student cu nota 10;
– Introducere în istoria universală – titular curs Martin Mihaela, examen de restanţă derulat în 3.07.2013 şi promovat de student cu nota 10.
– Limba engleză – titular Martin Mihaela colocviu desfăşurat în 3.07.2013 şi notat cu 10.
În cursul zilei de 10.07.2013, urmare a celor expuse, cadrele didactice menţionate au falsificat cu complicitatea secretarei Facultăţii de Ştiinţe Administrative procesele-verbale şi cataloagele grupei de învăţământ, întocmite la data oficială a examenelor, consemnând în fals şi notele studentului Negrea Ştefan”.
Exemplele DGA-ului despre mediul universitar reşiţean nu se opresc însă aici: „De asemenea, există indicii că, similar, în data de 11.07.2013, Negrea Ştefan a fraudat examene şi colocvii şi la alte discipline aferente «Dreptului european internaţional» din anul I de studiu, respectiv «Introducere în drept», «Instituţiile Uniunii Europene», «Relaţii Internaţionale» (cadru didactic examinator lect.univ.dr. Pinteală Gheorghe – examen desfăşurat la 4.07.2013), «Elemente de drept constituţional şi instituţii publice» (cadru didactic examinator conf.univ.dr. Vasile Ana – examen desfăşurat la 1.07.2013), «Drept constituţional al Uniunii Europene» (cadru didactic examinator lect.univ.dr. Stan Dan – examen desfăşurat la 5.07.2013), «Drept european» (cadru didactic examinator – lect.univ.dr. Micloşină Otilia Iolanda – examen desfăşurat la 2.07.2013), «Dreptul mediului în Uniunea Europeană» (cadru didactic examinator conf.univ.dr. Andriţoi Claudia – probă desfăşurată în 1.07.2013) şi «Practică de specialitate» (cadru didactic examinator Martin Mihaela, examen desfăşurat la 3.07.2013)“.
De altfel, cercetările jurnaliştilor de la România Curată au scos la iveală că Ştefan Negrea nu este altul decât „fiul lui Lucian Negrea, fost general SIE, actual consilier de conturi în conducerea Curţii de Conturi a României”.
CITEȘTE ȘI: