De astăzi, începe perioada electorală. Vezi care sunt noutățile din 2016!

Autoritatea Electorală Permanentă a dat startul perioadei electorale pentru alegerile locale care vor avea loc la data de 5 iunie 2016.

Calendarul acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale include constituirea Biroului Electoral Central, comunicarea către BEC a denumirilor și semnelor electorale ale partidelor politice, alianțelor politice, alianțelor electorale și organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale.

Din 11 aprilie și până pe 26 se pot depune candidaturile, pentru ca pe 4 mai acestea să rămână definitive. Pe 6 mai, la cunoștința publică trebuie aduse numărul circumscripțiilor electorale, delimitarea și numerotarea fiecărei secții, precum și indicate sediile acestora. Pe 6 mai începe efectiv campania electorală, care se va încheia în 4 iunie. Totodată, tipărirea buletinelor de vot începe pe 26 mai.

 Care sunt noutățile legislative?

1000x100 casa brutarului
banner maxagro

Potrivit Autorității Electorale, principalele noutăți legislative privind alegerea autorităților administrației publice locale sunt implementarea sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV), respectiv prezența în fiecare secție de votare a unui operator de calculator. O altă noutate ar fi desemnarea prin tragere la sorți computerizată a președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare și a locțiitorilor acestora, din rândul membrilor Corpului experților electorali, dar și dreptul cetățenilor Uniunii Europene cu domiciliul în România de a fi aleși în funcția de primar, consilier local sau consilier județean.

Referitor la campanie, noutatea o constituie rambursarea către competitorii electorali a cheltuielilor privind campania electorală de la bugetul de stat, prin intermediul Autorității Electorale Permanente.

tmc 640