Telefonul fără fir! Cum se pierd informațiile despre coronavirus pe drum și cine n-a gândit o minimă organizare?

untitled design set 970x90 px

Tot mai mulți oameni atrag atenție că cifrele comunicate de autorități cu privire la îmbolnăvirile, vindecările sau decesele care implică boala COVID-19 sunt greșite. Direcția de Sănătate Publică din Caraș-Severin dezvăluie astăzi traseul informațiilor de la spitale până la Grupul de Comunicare Strategică, dar și o lipsă crasă de organizare!

În ultimele zile, Express de Banat a tot prezentat erorile privind statisticile autorităților când vine vorba despre bilanțul cazurilor de coronavirus în România. Pentru a spăla cumva păcatele celor de la centru și pentru a nu lăsa ca autoritatea autorităților (!) să fie știrbită, Direcția de Sănătate Publică ne explică de ce apar erorile. Iar concluziile sunt triste, având în vedere că trăim în era tehnologiei, în evoluatul an 2020…

Telefonul fără fir

Cum ajung datele de la spitale până în tabelul prezentat zilnic la ora 13.00? Eronat, asta știm deja. Însă care este traseul exact? Direcțiile de sănătate publică primesc rezultatele testelor efectuate. De acolo, informația ajunge la Comitetul Județean de Conducere și Coordonare a Intervenției, constituit, în cazul județului Caraș-Severin, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, acolo unde este alocat și un medic din partea DSP. Mai departe, datele privind cazurile de coronavirus se adună la Institutul Național de Sănătate Publică al Ministerului Sănătății, apoi ele ajung la Grupul de Comunicare Strategică, cel care le comunică la ora 13.00 sau, în cazul deceselor, pe tot parcursul zilei.

„Se poate ca, pe parcurs, din cauza orelor diferite de raportare și actualizare între entități, să apară discordanțe, dar vă asigurăm că ele sunt actualizate și nimeni nu are interesul să ascundă nimic. Există dovezi concrete în acest sens și are cine să le verifice”, ne asigură Daniel Botgros, purtătorul de cuvânt al DSP Caraș-Severin.

Incredibil! Păi dacă nu există nimic de ascuns, atunci n-a fost nimeni din tot sistemul suficient de inteligent încât să stabilească o oră fixă de raportare a cazurilor, astfel încât la ora 13.00 toată lumea să dea același lucru? Spre exemplu, toate județele să trimită cifrele la ora 12.00. Nu la 9.00, nu la 12.45. Oră fixă pentru toată țara!

publicitate ziar expresb 1000x100

Apoi, ca să nu se piardă informația pe drum, așa cum vedem clar că se întâmplă, n-a fost niciun IT-ist din interiorul instituțiilor abilitate suficient de deștept încât să propună un program în care toate județele, plus Municipiul București, să introducă cifrele la ora 12.00, cum dădeam exemplul mai sus? Adică era vorba despre 42 de utilizatori în total, care ar fi introdus zilnic, la ora 12.00, 3 cifre: cazuri noi, vindecați și decese. Până și un banal Excel face apoi adunarea pentru tine… Dar, atenție, nimeni nu vrea să ascundă nimic!

Direcția de Sănătate Publică din Caraș-Severin ne mai spune că toate autoritățile din județ cu responsabilitate în contextul epidemiei de coronavirus își fac treaba. Așa se explică „faptul că, din fericire, până acum județul, deși unul de graniță spre Vest și cu un trafic însemnat, nu înregistrează cifre foarte mari la îmbolnăviri sau decese”. Ce înseamnă asta nu știm, pentru că e o misiune imposibilă să afli clar 3 cifre: cazuri noi, vindecări și decese. Dar – subliniem din nou – nimeni n-are niciun interes să ascundă nimic! Doar că nimeni nu comunică!

În final, vă reamintim că redacția Express de Banat va prezenta în continuare cifrele venite de la centru, însă fără să își asume veridicitatea lor!

CITEȘTE ȘI: Noi muncim, noi nu gândim?! Ce erori au mai fost raportate la ora 13.00?

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/