Tehnologii moderne pentru detectarea depozitelor ilegale de deşeuri

Protejarea mediului înconjurător şi îmbunătăţirea calităţii vieţii reprezintă două sarcini importante pentru oraşul de la malul Dunării care se vrea nu doar un oraş curat, ci şi turistic, motiv pentru care, în calitate de partener al unui proiect trasfrontalier, acesta va baneficia de peste 200.000 de euro, bani care vor fi folosiţi tocmai pentru ducerea la-ndeplinire a celor două sarcini, un mediu protejat şi sănătos fiind extrem de benefic pentru bunăstarea populaţiei.

Sala de Evenimente – Alex Moldova Nouă a fost astăzi, 28 ianuarie, gazda întâlnirii tuturor pertenerilor din cadrul proiectului transfrontalier „Tehnologii moderne de monitorizare a terenurilor acoperite cu deşeuri pentru a restabili utilizarea lor iniţială” (Interreg-IPA CBC România-Serbia): Primăria oraşului Moldova Nouă, SIMAR Timişoara (lider de proiect), Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” Timişoara şi Primăria Zrenjanin, principalul motiv al întrevederii având la bază strategia de acţiune a tuturor factorilor implicaţi pentru ca proiectul al cărui obiectiv principal se referă la identificarea şi remedierea depozitelor ilegale de deşeuri în zona transfrontalieră pentru a valorifica utilizarea iniţială a terenului să devină o realitate.

În vederea materializării scopului propus vor fi utilizate drone echipate cu tehnologie modernă, dispozitive menite să detecteze deponeurile clandestine de deşeuri menajere sau de altă natură. Totodată, după igienizarea terenurilor vor fi efectuate analize privind sănătatea solului şi a apei. Aceste determinări se vor face atât la faţa locului, cât şi în laboratoarele partenerului din Timişoara – Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” -, unde se va face o analiză microbiologică şi elementară a probelor de sol.

În valoare de aproape 1 milion de euro, prin BRTC Timişoara, administraţiei publice locale îi vor reveni 202.000 de euro, bani cu ajutorul cărora se vor putea face următoarele achiziţii: un autoturism de teren, un încărcător frontal, două drone, precum şi echipament pentru testarea apei şi a solului.

„O ţară frumoasă, o comunitate frumoasă trebuie îngrijită de către noi, oamenii. De multe ori avem nevoie de instrumente. Acest proiect ne va oferi aceste instrumente fizice de care avem nevoie şi sper să le folosim cu înţelepciune. M-aş fi bucurat să văd zone neplăcute doar în zonele transfrontaliere, însă din păcate observ acelaşi lucru şi în alte părţi. Cred că este o problemă generală a noastră, ca popor, din păcate. Dar să spunem că ştim despre această problemă, o ţinem pentru noi şi o reparăm fie prin măsuri de prevenţie, iar dacă trebuie prin măsuri coercitive, va trebui să învăţăm să punem piciorul în prag, fie că suntem administraţii publice, fie că suntem persoane fizice”, a ţinut să precizeze, în faţa celor prezenţi, şeful administraţiei publice locale de la Dunăre, Adrian Torma.

Perioada de implementare a proiectului „Tehnologii moderne de monitorizare a terenurilor acoperite cu deşeuri pentru a restabili utilizarea lor iniţială” este de 18 luni, mai exact: 18.09.2019-05.03.2021.