Strategia turismului în Clisura Dunării pune capăt scandalului iscat pe tema Ostrovului?

casinoherculane by sungarden

Sprijinirea județului Caraș-Severin în privința dezvoltării turistice pare singura modalitate de aplanare a conflictului dintre Adrian Torma și reprezentanții Parcului Natural Porțile de Fier, întrucât fructificarea zonei Clisurii Dunării nu înseamnă doar județul Mehedinți, acolo unde lucrurile s-au dezvoltat haotic, tocmai datorită complicității Parcului, atrage atenția edilul Torma.

Apariția unui sat de vacanță ecologic în zona Insulei Ostrov, pe o suprafață de 55 de hectare, a fost principalul motiv al replicilor tăioase dintre șeful administrației publice locale de la malul Dunării și directorul Parcului Natural Porțile de Fier, Marian Jiplea, cel dintâi caracterizându-l pe directorul Parcului ca fiind un fel de „Hopa Mitică-Gică Contra” tocmai datorită faptului că a hrănit orgoliile unora și i-a dezavantajat pe ceilalți.

„Faptul că Parcul Natural Porțile de Fier este 80% în Caraș-Severin, dar are sediul în Oltenia, creează o stare de disconfort. Noi, în Ostrov, unde zona e nisipoasă, unde nu ai niciun fel de animal pentru că nici caii nu mai vin deoarece nu au ce să mănânce, nu putem dezvolta nimic. Nu putem organiza un pescuit sportiv în cele două lacuri care se întind pe o suprafață de 200 de hectare, chiar dacă ne mor peștii de bătrânețe. Eu am mai spus-o, în glumă: ăia sunt pești rock, acestora crescându-le și părul și barba pentru că nimeni nu se-ngrijește de ei. Pe când, în zona Dubova-Eșelnița, unde dudele de canalizare, cu toate dejecțiile merg în Dunăre, acolo nimeni nu are nimic de obiectat.”, a ținut să evidențieze primarul social-democrat.

Marian Jiplea a dat de înțeles că edilul de la Dunăre face presiuni asupra Parcului pentru a se comite ilegalități, „cu persoane din Guvern, Parlament”; Torma arată însă că lucrurile nu au stat chiar așa, primarul solicitând prezența în teren a politicienilor de la București în vederea sprijinului acordat vizavi de posibilitatea de a construi în Ostrov.

„Domnul Jiplea vine și-mi spune că nu el schimbă legea, o schimbă legiuitorul și în momentul în care solicit prezența în teren a senatorilor, deputaților, chiar a miniștrilor, acesta tratează totul ca trafic de influență. Păi atunci cine să schimbe legislația? Eu le-am propus să vină la ședințele pe care le organizăm la nivel de Parc să vadă și să ne ajute. Deci, nici așa nu e bine?”, se-ntreabă edilul.

Pe modelul cine se scuză se acuză

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

Atacurile lui Jiplea la adresa primarului din Moldova Nouă nu au rămas fără replică, insinuarea exercitării traficului de influență determinându-l pe Torma să scoată la iveală lucruri care dau de înțeles că nici directorul Parcului nu e atât de corect pe cât vrea să pară : „În ultimul an, domnul Jiplea, pentru că a văzut că se creează o opoziție în jurul meu și al primarului de la Berzasca, a început, pas cu pas, să meargă pe la fiecare primar și să le rezolve problemele punctual asigurându-se de votul lor în Consiliu. Păi asta cum se numește? Cine strigă hoțul?”.

În momentul de față, șeful administrației publice locale din Caraș-Severin, în urma unui studiu comandat, așteaptă să vadă dacă cele 55 de hectare din Ostrov ar putea ieși legal din zona de protecție durabilă, iar dacă rezultatul va fi unul favorabil, acesta dă asigurări Parcului că satul de vacanță ecologic care urmează să fie construit nu va pune în pericol nici flora, nici fauna din proximitate: „Noi, în Ostrov, vedem un sat de vacanță eco, etno unde nu ai voie să mergi cu mașina pe motorină. Vom încerca să fim atenți cu natura și să nu intrăm în zona unde într-adevăr trebuie protejate anumite specii. Pe de altă parte, dacă alții au reușit, în alte zone ale globului pământesc, să îmbine natura cu omul și să facă și un business, de ce nu ar putea Moldova Nouă, pe acest Ostrov, să facă la fel?”.

Organizația de Management al Destinației – posibila cale de aplanare a conflictului dintre Torma și reprezentanții Parcului Natural Porțile de Fier

Prezent în cadrul evenimentului organizat la Moldova Nouă, alături de primari, operatori de turism, ONG-uri, în contextul creării unei strategii comune pentru dezvoltarea durabilă a turismului în Clisura Dunării, sub cupola Organizației de Management al Destinației, directorul Parcului Natural Porțile de Fier, Marian Jiplea, nu numai că a dat de înțeles că a trecut cu vederea peste disputele avute cu șeful administrației publice locale de la Dunăre, ba chiar s-a arătat interesat nu doar să sprijine dezvoltarea turistică a județului Caraș-Severin, ci și să facă parte din organizație: „E lăudabilă inițiativa dumneavoastră. Consider că, împreună, primarii, oamenii de afaceri și noi, cei de la Parc, putem forma un grup de lucru, astfel încât să ne putem cunoaște atât atuurile, cât și lipsurile.”, i-a sugerat directorul Parcului primarului Adrian Torma.

 

1000x100 untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/