Te împiedici în semne! Marcajele rutiere și semnele de circulație, în suferință

indicator 3
casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Semnele de circulație și marcajele rutiere din oraș sunt în suferință. Lugojenii constată asta, și pe bună dreptate.

O bună parte din indicatoarele rutiere sunt decolorate de la soare, fiind de proastă calitate încă de când au fost montate. Pe de altă parte, marcajele de trecere de pietoni sunt foarte deteriorate, inclusiv cele realizate cu material antiderapant. Mai mult, în condițiile în care s-a renunțat la unele treceri de pietoni, și trecerile valabile și cele anulate arată exact la fel.

Problema a fost ridicată în cadrul Consiliului local de consilierul PSD Marius Baboniu: „Din câte am înțeles și de la dl.primar, există varianta achiziționării unui număr mai mare de semne de circulație. Dacă nu sunt bani, putem achiziționa lunar astfel de semne noi, moderne, din material reflectorizant. Un astfel de semn se găsește pe piață la prețul de 150 lei, plus TVA. Nu este o sumă mare, mai ales că multe din aceste semne sunt situate în centrul orașului sunt amplasate în puncte importante, cum ar fi în față la Hasdeu. Eu am oferit varianta de pe internet, sunt mai multe firme care practică acest preț, de 150 lei.”

Există și soluția folosirii semnelor vechi, care nu sunt deteriorate, dar cu aplicarea de folie nouă.

„În acest caz, costurile sunt la jumătate, de la 75, la 100 lei, în care intră curățarea tablei și aplicarea foliei speciale reflectorizante. Primăria poate achiziționa folia, poate da panourile jos și de restul – imprimarea și lipirea foliei se pot ocupa cel puțin trei-patru firme din oraș.”, adaugă Baboniu.

promovare banner maxagro Muzeul TM

O altă problemă sesizată de cetățeni este starea marcajelor de trecere pietoni din oraș. Unele sunt abia vizibile, altele, cum ar fi cele cu material antiderapant, sunt degradate.

La un moment dat, erau 14 treceri de pietoni între Universitate și blocurile de pe Bălcescu. Primăria a decis să desființeze o parte dintre acestea, cum ar fi cele de la Bumbacul, Podul de Fier sau Pro Arte. Problema este că că el sunt degradate, încât cele desființate nu se deosebesc de cele valabile. Anii trecuți, încă de pe timpul administrației Martinescu, aceste treceri de pietoni erau „reîmprospătate” de două ori pe an, primăvara și toamna. Ele trebuie refăcute, pentru că nici vopseaua antiderapantă nu rezistă.

Starea jalnică în care au ajuns indictoarele montate în anii 2005-2006 în cadrul programului european „Semne către viitor” (parteneriat transfrontalier Lugoj – Vârșeț) este un subiect despre care am mai scris. Sunt peste 20 de indicatoare de orientare turistică cu garanța de 7 ani expirată. De ani de zile, ele sunt decolorate și scorojite, unele cu folia total desprinsă. Este și un aspect de imagine, având în vedere că respectivele panouri sunt amplasate în zona centrală.

Consilierul Baboniu spune că este dispus să refacă aceste panouri: „N-o să pot să le refac pe toate, într-un timp foarte scurt, dar am decis să mă ocup eu pentru că sunt de interes pentru oraș, în condițiile în care panourile mari, cu hărți, au fost date jos. Mă pot ocupa de asta, lucrez de 20 de ani în domeniu și am colaborări bune cu primării din județ, cum ar fi Găvojdia. Nu e nevoie decât de curățarea panourilor și aplicarea foliei peste plăcile respective.”Sunt lucruri care nu costă atât de mult, dar care țin de imagine.

1000x100 (2) STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/