Taxe și impozite la nivel de 2012, la Bocșa

Instabilitatea generată la nivel central de schimbarea Hotărârii de Guvern în ceea ce privește majorarea taxelor și a impozitelor locale a indus în eroare Primăria Bocșa. Consilierii au aprobat majorarea lor, dar acum au în plan reducerea dărilor la nivelul acelora din anii trecuți.

Primăria Bocșa, la fel ca multe altele din Caraș-Severin, dar și din întreaga țară, a căzut în capcana Guvernului Ponta, care a obligat administrațiile locale să mărească taxele și impozitele. Aleșii s-au conformat, fără să știe că, ulterior, lucrurile se vor schimba din nou.

„În 27 decembrie s-a dat acea Hotărâre de Guvern prin care Consiliile Locale erau obligate ca până la 31 decembrie 2012 să adopte acea hotărâre care majora impozitele locale cu 16 procente. Primăria Bocşa a adoptat legea locală pe data de 31 decembrie. Spuneam atunci că încercăm să găsim soluţii să nu mărim taxele, întrucât Guvernul Ponta una spunea la televizor şi alta ne spunea în legislativ. Acest lucru ne-a întristat destul de mult pentru că nu am găsit acea portiţă legală prin care să nu majorăm taxele şi impozitele”, explică primarul orașului Bocșa, Eugen Cismăneanțu. Ordonanța care a apărut mai apoi, în luna ianuarie, le dă, totuși, consiliilor locale posibilitatea să revină la nivelul taxelor din 2012.

„Primăria Bocşa nu are arierate. Ba mai mult, îndeplineşte toate condiţiile, iar dacă anul trecut eram supărat că nu avem arierate şi că, din acest motiv, nu am primit niciun ban de la Consiliul Judeţean şi de la Guvern, în momentul de faţă sunt mândru şi fericit că Primăria Bocşa nu generează cheltuieli inutile, pe care nu şi le poate permite. În acest fel putem să păstrăm aceeași valoare a taxelor şi impozitelor, ca în 2012”, subliniază edilul-șef. În cazul în care cetățenii au plătit deja dările majorate, nu trebuie să fie îngrijorați, pentru că suma va fi calculată pentru lunile următoare ale anului în curs. Asta înseamnă că nimeni nu pierde nici măcar un leu, iar în final toată lumea este mulțumită și are de câștigat.

Apel la plata impozitelor
În contextul în care administrația publică locală face eforturi să păstreze același nivel al impozitelor, reprezentanții Primăriei fac apel la cetățeni să încerce să și le plătească. Banii care se adună sunt pentru investiții locale, ceea ce înseamnă că tot în favoarea lor vor fi folosiți. Mai mult decât atât, unui localnic care se dovedește a fi un bun platnic nu i se vor aplica penalități la suma pe care o are de plătit. Și banii pe care îi plătește sunt mai puțini, ajută și bugetul orașului și scapă și de notificările supărătoare ale Poliției Locale.

„Cred că Primăria Bocşa va fi printre puţinele din judeţ care nu va majora nivelul impozitelor locale. În acest context, aş avea o rugăminte la cetăţeni să fie mai conştiincioşi şi să vină să-şi plătească impozitele locale. Dacă îşi doresc investiţii în oraş trebuie să înţeleagă că primarul nu poate veni cu surse proprii de finanţare, trebuie să aibă la dispoziţie sume din care să aloce bani pentru reabilitări. Ştiu că nivelul de aşteptare este foarte mare în oraş, dar începând cu 1 februarie, Primăria va demara o acţiune cu tot personalul prin care încercăm să eficientizăm colectarea impozitelor locale”, spune Eugen Cismăneanțu.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Cum recuperează banii la buget
În acest sens, edilul-șef a avut deja o şedinţă cu personalul de specialitate al Primăriei. La nivelul administrației se vor constitui comisii, iar de la 1 februarie acestea vor ieşi şi vor analiza situația fiecărui imobil. „Vom bate la uşa oamenilor şi vom veni să cerem taxele pe care trebuie să le plătim. Ştiu că sunt probleme, că nu au bani, că nevoile sunt mari, dar îi rog pe cetăţenii oraşului să plătească aceste taxe. Avem nevoie de bani, de investiţii. Dacă Primăria nu-și execută bugetul aşa cum ar trebui, nu vom avea sume din ce să punem la punct şcolile, din ce să rezolvăm problema câinilor, să facem asfaltări şi atâtea probleme pe care oraşul le are”, subliniază primarul.

Acțiunile de verificare ale contribuabililor se vor derula în două etape: prima în luna februarie, iar cea de-a doua în funcţie de rezultate, însă cel mai probabil va avea loc în luna martie. Controalele nu vor ocoli nici persoanele juridice, a căror sumă restantă se ridică la aproape 800.000 de lei. Sunt sume importante de care oraşul are nevoie și care vor fi alocate investițiilor, în cea mai mare parte.

 

 

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/