Taxa de mediu a Guvernului Dăncilă majorează prețul gunoiului la Moldova Nouă! Se negociază la sânge!

Problemele, fără de sfârșit, care întârzie punerea în funcțiune a centrului de management al deșeurilor pentru care Uniunea Europeană a trimis în Caraș-Severin zeci de milioane de euro continuă secătuirea bugetului administrațiilor publice locale, dar, în același timp, îi obligă pe cetățenii județului să bage, de la o lună la alta, mâna tot mai adânc în buzunare.


Cetățenii din Moldova Nouă nu fac nicio excepție! În aceste zile, reprezentanții operatorului de salubritate SC IONELA SRL poartă negocieri intense cu autoritățile locale privind majorarea tarifului.

Primele discuții concrete privind majorarea prețului deșeurilor în Moldova Nouă au fost purtate în cadrul ultimei ședințe ordinare a Consiliului Local, când niciunul dintre politicienii de la malul Dunării nu a vrut să-și asume mărirea prețului la gunoi de la 8,27 lei la 11,80. Astfel, mizând pe ideea că vor putea să-mpace atât capra, cât și varza, reprezentanții operatorului de salubritate au hotărât, împreună cu aleșii locali, s-amâne această discuție pentru ziua de luni, 4 martie 2019.

CITEŞTE ŞI: IONELA cere mărirea tarifelor de salubrizare în Moldova Nouă. Negocieri cu gunoiul deasupra capului!

Începutul de săptămână i-a reunit, din nou, atât pe reprezentanții SC IONELA SRL, cât și pe câte unul, doi reprezentanți din cadrul fiecărui partid politic, cu scopul ajungerii la un consens. Consens care să nu-i facă pe localnici să sară-n aer de supărare, dar care să-mpiedice sistarea activității operatorului de salubritate, pe raza orașului Moldova Nouă.

În urma tratativelor din spatele ușilor închise, iată și prima variantă care va ajunge pe masa consilierilor la următoarea ședință ordinară a Consiliului Local: tarifele pentru colectare, transport și depozitare a deșeurilor municipale (pentru persoanele fizice) vor urca de la 8,27 lei la 9,30, nicidecum la 11,80 lei, prețul cerut de operator, ci prețul câștigat de acesta în urma licitației; aceleași servicii practicate, pentru persoanele juridice, urmează să fie taxate cu 159,40 lei.


Printre aleșii locali, reuniți la masa discuțiilor de luni, se pot aminti atât consilierii Bojinco Stanoevici (PSD), Angelco Ilici (PNL), Andrei Gheorghe (PNL și reprezentant al Asociației Pensionarilor Moldova Nouă), Mihail Mihăilescu (Partidul Verde), Pavel Cioloca (Uniunea Sârbilor), Ion Cârpian (UNPR), cât și viceprimarul Adrian Moiseș (Uniunea Sârbilor).

Reamintim că SC IONELA SRL susține că nu are încotro, reprezentanții societății fiind nevoiți să-ncaseze mai mult de la populație, ca urmare a introducerii, de către Guvernul Dăncilă, a taxei de mediu. În același timp, directorul operatorului de salubritate, Ionela Căzăcuțu, a mai explicat pentru expressdenanat.ro: „Prețul propus de către consilieri, în urma ședinței de luni, de 9,38 lei/persoană/lună, nu susține activitatea de colectare, transport și depozitare a deșeurilor menajere pe 4 fracții (Rezidual/Menajer, Plastic/Metal, Hârtie/Carton, Sticlă), mai ales ținând cont că, de la 1 ianuarie 2019, au intervenit multiple majorări și impuneri de taxe: majorarea salariului minim pe economie, contribuția pentru economia circulară, majorarea prețului la groapa de la Severin etc. Suportând toate aceste costuri, impuse de la începutul anului, societatea noastră funcționează la ora actuală în deficit”.