IONELA cere mărirea tarifelor de salubrizare în Moldova Nouă. Negocieri cu gunoiul deasupra capului!

Discuții aprinse pe tema măririi prețului la salubrizare au avut loc în cadrul ultimei ședințe ordinare a Consiliului Local Moldova Nouă, între reprezentanții SC IONELA SRL (operatorul care se ocupă, actualmente, de activitatea de precolectare, colectare, transport și depozitare a deșeurilor municipale, inclusiv a deșeurilor toxice periculoase, din cadrul deșeurilor menajere) și consilierii de la malul Dunării. În lipsa unui rezultat concret, o decizie definitivă va fi luată azi, 4 martie, de la ora 15, când reprezentanții fiecărui partid politic vor încerca s-ajungă la un consens cu operatorul de salubrizare.

Pentru prima dată în acest an, politicienii de la malul Dunării au făcut front comun, aceștia nefiind de acord cu mărirea prețului la gunoi de la 8,27 lei la 11,80 lei, problemă ridicată, în cadrul ședinței de Consiliu Local, de către operatorul de salubrizare care-și desfășoară activitatea pe raza UAT-ului. Astfel, niciun consilier nu a vrut să-și asume darea cu subsemnatul în fața oamenilor vis-a-vis de acest proiect.


Cu privire la această situație, primarul, Adrian Torma detaliază: „Am simțit că aproape niciun consilier local nu-și dorește o majorare de preț, și am mai spus acest lucru în cadrul ședinței de Consiliu Local. Toți avem acasă familia, avem prieteni, cunoștințe. E foarte greu să explici unui om care ar vrea să câștige cât mai mult, dar să nu plătească aproape nimic, dacă se poate”.

Pe de altă parte,  SC IONELA SRL vine și expune motivele pentru care este nevoită să recurgă la această majorare a tarifelor, după cum urmează:

– introducerea costurilor cu transportul la groapa de la Halânga (Drobeta-Turnu Severin), cost care nu a fost inclus în prețul vechi, deoarece a fost suportat din bugetul local;
– majorarea salariului minim pe economie de la 1900 lei la 2080 lei, din ianuarie 2019;
– majorarea tarifului la depozitare de la 40,13 lei/mc + TVA la 55 ,77 lei/mc +TVA;
– majorarea prețurilor la materii prime, materiale etc., pentru funcționare.

Faptul că, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local, nu s-a ajuns la niciun rezultat, discuția pe tema măririi prețului deșeurilor a fost amânată pentru ziua de 4 martie. În cazul în care întrevederea de azi, de la ora 15, dintre reprezentanții operatorului de salubritate și ce ai partidelor politice nu vor găsi o cale de mijloc, SC IONELA SRL amenință cu sistarea activității pe raza localității Moldova Nouă: „Am stabilit să nu luăm nicio decizie în cadrul ședinței de Consiliu Local și să ne vedem, încă o dată, luni, la ora 15, la primărie (reprezentanții tuturor partidelor, operatorul și noi, UAT-ul), pentru a purta o discuție, deoarece există riscul ca operatorul să oprească activitatea și s-avem surpriza neplăcută ca Moldova Nouă să fie un oraș plin de gunoaie”, explică edilul de la malul Dunării.

Torma speră ca, în cadrul întâlnirii de luni, lucrurile să fie tranșate în așa fel încât decizia finală să fie una echilibrată pentru toată lumea: „Cred că vom reuși să-mpăcăm, pe tipicul vorbei românești, și capra, și varza. Poate cu un preț aproximativ apropiat de cel pe care l-au câștigat ei la licitație, 9,38 de lei, vom reuși să echilibrăm lucrurile. Sper că nu vom fi puși în situația de a găsi o altă variantă decât compania care se ocupă de salubrizare în acest moment. Mizez pe-nțelepciunea tuturor și mi-aș dori să fie un consens”.