Sute de animale suspecte în Caraș-Severin de boala limbii albastre! DSV așteaptă confirmarea de laborator

Primarii din mai multe localități din județ avertizează că mor animalele în stânele crescătorilor locali și așteaptă confirmarea probelor prelevate de medicii veterinari. Sute de oi, capre și vaci au fost izolate de restul efectivelor și li se administrează tratament.

Localitățile în care există suspiciunea bolii „limbii albastre” se înmulțesc pe măsură ce trec zilele și primarii sunt informați de crescătorii de animale că au observat semne de boală și înregistrează pierderi în efectivele de ovine.

Oamenii se vaită că le mor animalele. Deja, vreo 15-20 de oi au murit în gospodării, dar nu știm despre ce este vorba. Ar putea fi boala limbii albastre, dar inspectorii de la DSV nu ne-au dat nicio explicație. Au fost în zonă, dar nu ne-au comunicat nimic. Am înțeles că au ridicat probe și le-au trimis la laborator. Așteptăm confirmarea“, a spus Ioan Rus, primarul comunei Ezeriș. Cu probleme similare se confruntă crescătorii de animale din zona Ticvaniu Mare, dar cazuri au fost semnalate, neoficial, și la Goruia, Forotic sau Fârliug.

Informație cu pipeta pentru „a nu speria populația”

Potrivit directorului adjunct al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Caraș-Severin, Lazăr Dorin Imbrea, „la ora actuală avem și noi suspiciuni, dar încă nu sunt confirmate. Probele sunt în lucru. În momentul în care vin rezultatele de labrator procedura prevede ca aceste probe de la laboratorul nostru să fie trimise către IDSA și acolo se confirmă pe o metodă specială și în momentul respectiv se declară boala”.

Cât privește durata de timp care se va scurge până la obținerea unui rezultat concret asupra suspiciunii de boală, oficialul DSVSA a explicat că după o zi de la supunerea probelor spre analiză durează o zi pentru a afla rezultatul, însă chiar dacă boala se confirmă, ea rămâne cu eticheta de suspiciune până la confirmarea certă care vine de la laboratorul de la București.

Procedura prevede următorul lucru: oamenii să anunțe medicul veterinar de pe raza localității, dumnealui merge acolo, vede care este situația… Ei au fost instruiți la DSV și trebuie să ia măsurile prin consecință, conform procedurilor pe care noi le-am stabilit. Nu pot să vă spun în momentul de față, atâta timp cât nu avem o certitudine, pentru că avem un protocol referitor la comunicarea cu mass-media. Sunt pe raza județului câteva localități în care s-au recoltat probe”. Se ia această măsură „pentru a nu crea panică în rândul populației și populația trebuie să înțeleagă că această boală nu a depins de acțiunile sanitar-veterinare, de activitatea medicilor veterinari, că este o boală transmisă de culicoizi, acești țânțari a căror mișcare e foarte greu de controlat. Acțiunile de dezinsecție sunt singurele măsuri de prevenire în situația de față, pentru a evita contaminarea prin intermediul acestor țânțari”, a mai spus Imbrea pentru Express de Banat.

Animalele care prezintă semnele clinice de boală au fost izolate de restul efectivelor, pentru a nu fi potențiale surse de contaminare pentru celelalte, a confirmat Dorin Imbrea, care a spus că nu are la îndemână datele concrete asupra numărului de animale afectate la nivelul județului.

Potrivit datelor centralizate la ANSVSA, în Caraș-Severin, efectivele de animale asupra cărora planează riscul bolii limbii albastre numără peste 30.300 de bovine, aproape 290.000 de ovine și circa 16.500 de caprine.

Boala nu afectează omul, dar produce pagube economice

Virusul nu afectează oamenii şi nu există riscul ca boala să fie contactată sau transmisă prin carne sau lapte.

Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contactul direct între animale. Boala afectează rumegătoarele şi are caracter sezonier, informează ANSVSA.

Așadar, crescătorii și populația sunt asigurați că boala nu este contagioasă şi se transmite prin culicoide (musculiţe înţepătoare), potrivit site-ului Comisiei Europene. În prezent, 24 de serotipuri ale virusului sunt cunoscute în diferite părţi ale lumii. Virulenţa şi rata de mortalitate ale serotipurilor variază considerabil. Boala prezintă un tipar sezonier în funcţie de perioadele de abundenţă a speciilor de culicoide din timpul anului. Frecvenţa cazurilor de boală creşte mai ales spre sfârşitul verii şi toamna, precizează agenția Mediafax.

Semne de boală la animalele

Inflamarea membranelor mucoase, congestie, umflături şi hemoragii sunt semne pe care orice crescător le vede rapid. Cele mai multe dintre animalele afectate se vindecă însă de boală. Specia ovinelor este în general cea mai afectată, în timp ce bovinele şi caprele nu prezintă de obicei semne clinice severe de boală, chiar dacă poartă virusul de o anumită perioadă.

Proprietarii de animale trebuie să fie conștienți că de ei depinde observarea rapidă a semnelor de boală și aplicarea tratamentului de la primele suspiciuni. ANSVSA asigură că boala limbii albastre este vindecabilă.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/