Caraș-Severinul numără cinci puncte gastronomice locale

puncte gastronomice locale deschise in caras-severin

Cinci unități de alimentați publică de tip familial s-au deschis în județ în ultimii doi ani. Aici turiștii găsesc preparate culinare ca la mama acasă.

Punctele gastronomice locale sunt bucătării particulare, care servesc turiștilor rețete specifice zonei. Acestea se pot afla în spațiul micilor ferme, exploatații familiale, stâne sau adăposturi pescărești. Astfel de tipuri de organizare vin în sprijinul celor care produc alimente de bază și doresc să ofere servicii de alimentație publică în deplină siguranță pentru consumator, fără să dețină însă pensiuni turistice sau alte forme organizate de turism. Este o facilitate pentru unitățile de tip familial, care vor să presteze turism de scară mică, maximum 12 persoane (deodată) la o masă, explică directorul Direcției Sanitar Veterninare și pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin, dr. Pavel Borchescu.

Primul punct gastronomic local s-a deschis în Caraș-Severin în ianuarie 2022, în casa cu numărul 192 din localitatea Prigor. Potrivit DSVSA, după această dată, s-au mai deschis alte patru astfel de puncte gastronomice locale: la Carașova (Crețu Sebastian Ionuț – comuna Carașova, Nr. Topo 3.367), la Slatina Nera (Alin Nelu Moanea – comuna Sasca Montană, Nr. 101), în satul Ilidia (Andreea Nutriconcept SRL – comuna Ciclova Română, Nr. 466), și în satul Borlova (Mihaela Drăgălina – comuna Turnu Ruieni, Nr. 234).

În cadrul acestor puncte gastronomice locale, alimentele trebuie preparate și servite numai de către proprietar sau de către membrii familiei acestuia, a căror stare de igienă și sănătate este în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, produse în majoritate provenite din ferma proprie sau/și de la alți producători locali autorizați/înregistrați sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor. Este necesar să fie aplicate reguli generale de igienă și să poată fi asigurată trasabilitatea materiilor prime și ingredientelor din care se prepare și se servesc alimentele”, explică șeful DSVSA Caraș-Severin.

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

Cei ce doresc să înființeze un punct gastronomic local se pot adresa DSVSA Caraș-Severin pentru obținerea documentului de înregistrare, conform Ordinul ANSVSA nr. 111/2008 cu modificările și completările ulterioare.

Pentru mai multe informații despre această activitate, persoanele interesate pot consulta ghidul – Îndrumar de bune practici Punct Gastronomic Local, de pe site-ul ANSVSA.

untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/