Colaborare internațională permanentă pentru escaladă. Oficialii de la județ vor turism de aventură!

Dacă până acum stațiunea era promovată în special pentru turismul balnear, iar persoanele vizate au fost pensionarii, sutele de turiști străini veniți pentru escaladă au demonstrat că turismul de aventură ar trebui reinventat la Herculane.

Statistica finală a Festivalului Internațional de Escaladă, la finele celor 4 zile de cățărat în Munții Cernei, arată că 700 de turiști străini au venit în stațiune să profite de frumoșii pereți de calcar. Evenimentul a demonstrat că, pentru operatorii de turism, aventura poate fi o reală sursă de profit.

„Am acordat o mare importanță evenimentului, iar noi, cei din cadrul Asociației de Turism, am făcut eforturi să organizăm acest eveniment, tocmai pentru că turismul de aventură ar putea oferi și o altă oportunitate de dezvoltare stațiunii”, a spus Mariana Molnar, președintele Asociației de Turism din Băile Herculane.

Reacțiile pozitive care au venit de pe plan local au determinat organizatorul principal al acțiunii, firma Petzl, să poarte discuții cu autoritățile județene și să modifice specificul Festivalului internațional de cățărat. Dacă până acum firma care produce în special echipamente pentru alipniști își schimba anual locația de derulare a acțiunii, începând din 2015, la Herculane escalada ar putea fi punctată anual. Oficialii județeni și-au manifestat imediat disponibilitatea de a transforma acțiunea în tradiție.

„Aşa cum am discutat cu reprezentanţii firmei Petzl, dacă vor găsi oportun acest lucru, să organizăm în staţiunea Băile Herculane câte o manifestare de acest gen, internaţională, în fiecare an, indiferent dacă este vorba de Campionatul internaţional de escaladă sau un Festival de mountain-bike”, a declarat președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde, cu prilejul acțiunilor care au avut loc în weekend.

Ziua Turismului Activ, la prima ediție
De altfel, printre evenimentele tradiționale care au avut loc la Băile Herculane, cu sprijinul Autorității Naționale de Turism, oficialii au punctat și Ziua Turismului Activ. Ast,a tocmai pentru a scoate în evidență faptul că la Herculane nu este doar locul persoanelor care au nevoie de tratament, ci și al tinerilor activi, care iubesc mișcarea și adrenalina. Tot legat de acest eveniment, cazionul din stațiune a găzduit și un Târg de Turism, în cadrul căruia străinii au putut identifica toate locațiile frumoase din Caraș-Severin, pe care le pot vizita.

„A fost o bună idee de a adăuga la Petzl și celelalte festivaluri pentru a le prezenta particianților și alte aspecte din viața comunității locale, nu doar stâncile frumoase, a concluzionat Erwan le Lann, organizatorul principal al evenimentului, în cadrul conferinței de presă comune, organizate de oficialii Consiliului Județean Caraș-Severin la Hotelul Golden Spirit.