Parteneriatul dintre județele Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin s-a dovedit a fi unul de succes. Proiectul care prevede amenajarea de trasee cicloturistice pe o distanță de 1.800 de kilometri, cu o valoare de 142,6 milioane de euro, a fost declarat eligibil de Ministerul Dezvoltării.
Ministerul Dezvoltării a publicat lista cererilor de finanțare depuse de consiliile județene pentru amenajarea de trasee cicloturistice, finanțate prin Componenta 11 – Turism și cultură a Planului Național de Redresare și Reziliență. Ministerul, prin PNRR, finanțează construcția traseelor cicloturistice care leagă localități din cel puțin trei județe și care facilitează turismul prietenos cu mediul și un stil de viață sănătos. Toate cele 10 proiecte depuse la nivel național au fost declarate eligibile.
A fost un apel competitiv, iar proiectul depus prin parteneriat de consiliile județene Timiș, Arad, Hunedoara și Caraș-Severin s-a clasat pe locul trei, obținând 43,29 puncte. Consiliul Județean Timiș este lider de proiect. Cei 1.729 kilometri, din care 686 în Caraș-Severin și 440 în Timiș, ar urma să beneficieze de 142.642.500 de euro (82.500 de euro pentru fiecare kilometru, sumă stabilită prin PNRR).
Cele 10 cereri de finanțare pentru amenajarea a 6.556 km trasee cicloturistice presupun 643.635.300 de euro. Doar că bugetul total aferent acestei componente este de 197,5 milioane de euro pentru amenajarea a aproximativ 2.394 km de trasee. Așa că rămâne de văzut dacă se vor aloca fonduri suplimentare sau dacă partenerii vor acoperi sumele neeligibile.
Cert este că această clasare pe a treia poziție oferă șanse mari parteneriatului din vestul țării, fiind de departe cel mai lung traseu. Pe a doua poziție ca lungime ar fi proiectul depus de Consiliul Județean Brașov, Consiliul Județean Covasna și Consiliul Județean Sibiu – 1.002 km – însă această cerere a obținut un punctaj mai slab, clasându-se pe locul 6.
CITEȘTE ȘI: Pune Uniunea Europeană bețe în roate bicicletelor de pe traseele cicloturistice ale Caraș-Severinului?