Subprefecții, cu subsecretarul de stat și prefecții, doar cu ministrul…?

De câteva luni bune, Prefectura din Caraș-Severin funcționează fără niciun subprefect. Astăzi, brusc, s-a ales cu doi, dar și-a pierdut prefectul. Cel puțin până vineri. Ce stă în spatele învestirilor de astăzi și de ce fostul consilier județean Gâfu, viitor prefect, a spus „pas” preluării funcției în aceeași zi cu echipa sa?

Încurcate sunt căile în Prefectura Caraș-Severin… Atât de încurcate încât noul prefect, numit în ședința de Guvern de ieri, n-a găsit astăzi drumul spre învestire. L-au găsit însă cei doi subprefecți (că de astăzi județul are doi, deși din septembrie 2019 n-avea niciunul…). Adriana Sărăor, susținută de PMP, și Ioan Anton Paulescu, susținut de ALDE, au fost învestiți în funcție, „amfitrionul” ceremoniei din Palatul Administrativ fiind un obișnuit al sălii de ședințe, dar astăzi subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne – avocatul Dan Stan.

Gurile rele spun că din sală au lipsit însă tocmai cele mai importante personaje: noul prefect Cristian Gâfu și învestitorul său, Marcel Vela. Dacă ministrul de Interne și-a făcut timp pentru a participa la ceremonia de învestire în luna decembrie, atunci când a „pictat-o” pe Florența Albu în cea mai bună alegere pentru funcția de prefect, acum, la nici două luni, când județul își schimbă din nou prefectul, probabil cu un altul „cel mai bun”, ar fi cel puțin nefiresc ca ministrul să lipsească. E doar unul dintre potențialele motive pentru care Gâfu își va ocupa scaunul oficial abia vineri, atunci când, cel mai probabil, „înscăunarea” va fi făcută de Marcel Vela. Că doar nu există vreun motiv de ilegalitate în spatele amânării. Totuși, atât viitorul prefect cât și subsecretarul de stat sunt avocați de profesie, care învârt legile pe degete, așa că nu poate fi vorba despre vreo omitere a legii.

CITEȘTE ȘI: Prefectura Caraș-Severin, un exemplu de caracter (temporar) în România bunului simț!

În discursul său, atât subsecretarul de stat Dan Stan, cât și cei doi subprefecți au vorbit despre echipă, despre colaborare și despre bună înțelegere pentru binele comunității. Asta deși primul pas spre adevărata echipă ar fi fost o ceremonie de învestire comună, în același regim, cu exact același prezidiu. Mult prea evaziv în a prezenta scuzele pentru lipsa lui Cristian Gâfu, Dan Stan a dat-o din colț în colț, vădit emoționat: „Din motive obiective nu s-a putut proceda la învestirea lui astăzi, să vină să depună jurământul. Din motive obiective personale”.

Florența Albu, omul pe care ministrul de Interne îl considera în luna decembrie cel mai potrivit pentru învestire, a fost eliberată astăzi din funcție, în urma ordinului semnat de Ludovic Orban și Marcel Vela. În discursul său a ținut doar să mulțumească echipei, incluzând structurile județene ale MAI, pentru colaborare, considerând că fără oameni pe care te poți baza funcția este egală cu zero: „fără ei, oricât de șefi am fi, nu am putea să ne realizăm obiectivele”.

Despre schimbarea de rol a lui Dan Stan, numire pe care până acum nimeni nu a discutat-o public, a vorbit vicepreședintele Consiliului Județean, Ionuț Popovici, ultimul din prezidiu care s-a adresat asistenței: „Chiar dacă am luat cuvântul mai târziu, vă spun bine ați venit în sala Palatului Administrativ a județului Caraș-Severin. Salut prezența domnului Dan Stan, care astăzi este alături de noi într-o altă calitate decât cea de participant la ședințele de Consiliu Județean, și anume importanta funcție de subsecretar de stat în cadrul MAI. Astăzi este un moment important pentru Instituția Prefectului, dar și pentru județul Caraș-Severin pentru că cei doi subprefecți, doamna Adriana Sărăor și domnul Toni Paulescu, au depus acest solemn jurământ. Mă așteptam să fie și domnul viitor prefect Cristi Gâfu, care conduce această echipă de la Prefectură”.

Subsecretarul de stat a anunțat că, cel mai probabil, ceremonia de învestire a lui Cristian Gâfu în funcția de prefect va avea loc vineri, 31 ianuarie, la ora 15.00.