În urma unei scrisori anonime ajunse pe adresa redacției, semnele de întrebare în cazul funcțiilor din cadrul ISU Semenic obținute pe pile au fost readuse în lumină.
În 2012, Judecătoria Reșița a găsit vinovați opt angajați ai ISU Semenic de abuz în serviciu, mai exact, de fraudarea concursului de încadrare pe funcțiile de subofițeri şi a dispus, pe lângă condamnarea acestora, “anularea menţiunilor false din documentele oficiale de la concursul, respectiv rezultatele la probele fizice, pentru ocuparea posturilor de subofiţeri din perioada 08.08.2007-15.08.2007 la ISU Semenic Caraş-Severin: Borderou centralizator tehnoredactat pe calculator şi Procesele verbale cu numărul 326773 întocmite de către comisia de examinare şi aprobate de către inspectorul-şef dovedite ca fiind false pentru candidaţii favorizaţi de către inculpaţi”. Cu toate acestea, unii dintre cei care au beneficiat de mărirea nejustificată a notelor la probele fizice au rămas pe funcțiile pe care le-au obținut la acea vreme.
Sentinţa respectivă a fost atacată cu recurs atât de inculpaţi, cât şi de Ministerul Public. Curtea de Apel Timişoara a respins însă ambele recursuri, astfel că Vasile Tomoiagă, fostul inspector-şef în perioada examenelor fraudate a rămas condamnat la doi ani închisoare cu suspendare condiţionată, pe durata termenului de încercare de patru ani. De asemenea, decizia instanței a făcut ca ofițerii implicați să fie trecuți în rezervă.
CITEȘTE ȘI: OPT CONDAMNAŢI PENTRU ANGAJĂRILE PE PILE
Cuvintele incriminatorii la adresa măsurilor luate până acum de conducerea ISU Semenic susțin răspicat că sentințele definitive date în anul 2012 au fost incorecte, atunci fiind trecuți în rezervă doar ofițerii. În ceea ce îi privește pe subofițerii implicați în scandal, aceștia se bucură încă de funcțiile pe care le-au obținut prin pile și fraudarea concursului, respectiv rezultatele la probele fizice.
Din acest punct de vedere, Titus Susan, inspector-șef în cadrul ISU Semenic, menționează că situația este una care așteaptă rezolvare din partea instanței. Chiar dacă demersurile care puteau fi făcute din partea instituției au fost deja îndeplinite, subofițerii în cauză nu pot fi trecuți în rezervă fără o decizie a instanței.
,,Ofițerii implicați au fost trecuți în rezervă, pe baza unei decizii a instanței. În cazul subofițerilor, tot instanța este cea care trebuie să se pronunțe. Am adresat acesteia un contencios administrativ. Instanța hotărăște dacă și subofițerii vor fi trecuți sau nu în rezervă. Instituția nu poate să își anuleze singură anumite forme de încadrare. Nu putem să luăm o hotărâre de capul nostru fără a avea în spate prevederile legale. Demersurile necesare au fost făcute deja”, a explicat Titus Susan.
De asemenea, au fost aduse și acuze la adresa inspectorului-șef, Titus Susan, care este considerat de gurile rele vinovat pentru nerespectarea legii și pentru abuz de funcția pe care o deține. Conducerea ISU Semenic susține că nu este, nici pe departe, vorba de așa ceva. ,,Dacă ar fi fost cazul să fac abuz de funcție, așa cum autorul scrisorii susține, Parchetul Militar s-ar fi sesizat imediat”, a mai menționat Titus Susan.
CITEȘTE ȘI: CONDAMNAŢII DE LA ISU SE ÎNTORC PE FUNCŢII
CITEȘTE ȘI: CONDAMNAŢI DEFINITIV PENTRU ANGAJĂRILE PE PILE DE LA ISU “SEMENIC”!