Ce instituție a intrat în 2014 fără datorii

explo 1000x200

Toate organizațiile și administrațiile locale din județ se plâng de lipsa finanțărilor, de datorii acumulate în timp sau moștenite tocmai din această cauză. După un an dificil, o instituție anume a reușit să încheie socotelile într-o notă optimistă.

Cu zero datorii pe listă, Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița are puterea să spere că anul 2014 va fi unul mai ușor. Chiar dacă s-au întâmpinat probleme, cu ajutorul Ministerului Educației, instituția a reușit să intre în noul an cu piciorul drept. „Trăim ani crunți de criză cu dificulțăti de strângere a fondurilor la buget și atunci, desigur, așteptările nu sunt foarte optimiste . Cu toate acestea, nu pot să mă plâng, pentru că universitatea din Reșița a intrat în 2014 fără datorii. Din acest punct de vedere, în afară de plata cu ora, și aici este sacrificiul colegilor noștri, noi am intrat cum trebuie. A fost un an foarte dificil, dar am reușit până la urmă, și asta cu sprijinul Ministerului”, a declarat pentru Express de Banat rectorul universității, prof. univ. dr. Doina Frunzăverde. De altfel, de-a lungul anilor universitatea a reușit să jongleze cu bugetul obținut astfel încât să depășească anii de criză.

O parte importantă ce a ajutat ca universitatea să realizeze și câteva investiții nu doar să supraviețuiască a fost obținerea de finanțare europeană, proiecte importante pentru reabilitarea clădirilor. „Proiectele de infrastructură le-am dus pe fonduri europene. Avem mai multe cereri de proiecte, inclusiv proiecte mai mici și pe resurse umane, proiecte care implică studenții foarte mult, proiecte de practică, de dezvoltare curriculară. Avem peste zece aplicații, acum se încearcă o aplicație pe proiecte de cercetare în străinătate, suntem extraordinar de activi din acest punct de vedere. Este o sursă importantă pentru noi și am accesat cât s-a putut această sursă și sper ca în continuare, cum s-a întâmplat și în 2013, ca ministerul și ministerele implicate să asigure o mai ușoară implementare”, a mai adăugat rectorul UEM. De altfel, acesta a precizat diferența dintre implicarea ministerelor în anul trecut față de anii precedenți, de la plăți deblocate până la finanțare, ceea ce face ca universitatea reșițeană să pornească anul 2014 în mod optimist.

Foto: business24.ro

banner 970 x 250