Studenții Universității Politehnica din Timișoara revin eșalonat în campusul universitar, în special cei din primul an de studiu și anii terminali. Conducerea unității va caza cel mult trei tineri într-o singură cameră și le facilitează accesul la vaccinare, în cazul în care doresc să se imunizeze.
Cele mai multe dintre facultății Politehnicii au ales să rămână, până acum, în online. În urma consultărilor cu studenții, facultățile au programat activitățile aplicative în sistem hibrid, pe grupe restrânse. Acum însă, cei mai mulți studenți vor să revină în amfiteatre. Prin urmare, conducerea universității a decis să-i aducă în campus, în special pe cei care acum sunt în primul an de studiu, pentru desfășurarea activităților experimentale și de laborator, pentru familiarizarea cu facilitățile sportive sau cele oferite de bibliotecă. În bănci vor reveni și cei din anii terminali, pentru finalizarea lucrărilor de licență.
Studenții vor reveni în campus eșalonat și vor desfășura fizic în special activități practice, alte tipuri de activități urmând să se deruleze în continuare online. Cazarea se realizează în căminele 20C și 21C: vor fi cel mulți trei studenți într-o cameră, grupați pe facultăți.
Căminele UPT sunt dotate cu frigider în fiecare cameră, cu spălătorie și bucătărie pe fiecare etaj. La intrare este asigurată pază non-stop, cu personal calificat. Accesul în cămin se face pe baza cardului de student. Cantina studențească oferă zilnic, între orele 12-20, meniuri diversificate, la prețul subvenționat de 8,00 lei/cartelă de masă (felul 1 și 2), exclusiv pentru studenții UPT. Cartelele de masă se pot achiziționa din incinta cantinei.
„Profitând de scăderea ratei de infectare în Timișoara și în regiune, am decis să aducem anul I în special. Unele facultăți, care au adus deja anii I, au optat pentru a aduce anii II și III. Bineînțeles, ei nu au obligativitatea să vină. Orele se desfășoară în continuare și online, dar au posibilitatea de vedea facultatea, laboratoarele, de a discuta cu cadrele didactice. Ne-am dorit, în special pentru cei din anul I, să ia contact cu viața de student și ce înseamnă studiile în Politehnică. Pe lângă laboratoare, studenții vor vizita Biblioteca UPT, bazele sportive, unde pot să participe la anumite activități, Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră, Departamentul de Pregătire a Personalului Didactic, pentru prezentarea modulului pedagogic. Bineînțeles, au și viața din Complexul Studențesc, pot să ia pulsul orașului, să se cunoască între ei. Cred că este important să dezvolte relații sociale adecvate vârstei lor până la urmă, pentru că asta le-a lipsit în ultimul an.”, a declarat rectorul UPT, Florin Drăgan.
În contextul pandemiei, studenții au fost informați cu privire la tipurile de vaccinuri anti-Covid existente. În plus, conducerea Politehnicii facilitează, pentru proprii studenți, participarea la Maratonul vaccinării, care va avea loc între 14-17 mai, la CRAFT. Studenții pot opta pentru vaccinarea cu Pfizer sau cu Johnson&Johnson, care se administrează într-o singură doză.
În ultimul an s-a înregistrat o creștere majoră a resurselor utilizate pentru învățământul online în Campusul Virtual al UPT, au fost achiziționate suplimentar echipamente necesare pentru activitatea online, au fost dezvoltate instrumente digitale, inclusiv de către studenți, dar și cursuri online deschise, prin Centrul de e-Learning.
„Până la urmă, cred că trebuie să luăm și partea bună a lucrurilor, în sensul că ne-am adaptat, în acest an. Pentru noi, la Universitatea Politehnica Timișoara, a fost mai ușor, pentru că am avut un sistem destul de bine pus la punct, mă refer la Centrul de e-Learning și Campusul Virtual, care au derulat activități online și înainte de pandemie. Cadrele didactice care nu au predat în sistemul de învățământ la distanță au fost nevoite doar să-și adapteze cursurile la o platformă deja existentă, nu a trebuit să dezvoltăm un sistem de la zero. Singurul inconvenient rămâne zona de aplicații, în unele cazuri, acolo unde există instalații mai complexe, pentru care a fost mai greu să se filmeze și să se transmită online lucrarea de laborator.”, a mai declarat Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.