Reprezentanții patronatului hotelurilor și restaurantelor din Timișoara cer ca personalul din industria ospitalității să fie inclus în etapele prioritare de vaccinare împotriva coronavirusului și argumentează acest lucru prin faptul că sectorul HoReCa a fost considerat unul extrem de periculos și s-au impus restricții drastice încă din 14 martie 2020.
Cei din Horetim adresează, astfel, un memoriu Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, Comitetului Național de Coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva Covid-19 și premierului Florin Cîțu. Ei cer reconsiderarea poziției industriei ospitalității, în urma clasificării factorilor de risc de importanță vitală pentru oprirea răspândirii virusului SARS-COV-2, după programarea vaccinării la nivel național, respectiv includerea de urgență a personalului industriei în etapele prioritare de imunizare.
„Până acum s-a considerat că sectorul HoReCa este extrem de periculos și, ca urmare, este închis și restricționat din 14.03.2020, în permanență. Dacă este așa riscant, de ce nu am intrat în faza 1 de vaccinare, pentru protecția tuturor? Suntem aspru sancționați, obligați să funcționăm la limită, dar cu costuri mai mari cu 30% pentru protecție și prevenție. Suntem nevoiți să interacționăm cu furnizori, cu comisionari, oaspeți ai hotelurilor, cu clienți cărora le livrăm produse, să ne aprovizionăm din locații mult mai expuse, dar nu avem dreptul să ne protejăm angajații și munca noastră sub nicio formă. Când suntem un factor de risc? Când suntem restricționați sau când încercăm să ne protejăm angajații?”, spune președintele Horetim, Corina Macri.
Potrivit sursei citate, prin închiderea activității în sector s-au generat multe alte activități clandestine, întâlniri private, greu de controlat și verificat, în timp ce mediul HoReCa oficial a fost controlat și verificat de nenumărate ori.
„Nu noi am fost cauza răspândirii virusului. Ci tocmai această interdicție a determinat imposibilitatea controlării întâlnirilor și meselor private neprotejate. Iar acum noi trebuie să ne ferim de acest risc extrem de crescut, dar nu avem niciun instrument și continuăm să muncim din greu, să ne luptăm pentru supraviețuire, fără arme. Dar cum? Dacă nici nu apărem în planul de vaccinare, dacă nu suntem printre cei care lucrează cu publicul, dacă nu contăm, atunci de ce nu funcționăm liber, ca toți ceilalți? Nici nu mai cerem să ne respectați, ci doar să vă hotărâți unde ne poziționați și cum ne încadrați. Suntem sau nu un factor de risc, noi și angajații noștri?”, se mai întreabă cei din patronatul hotelurilor și restaurantelor din Timișoara.
Angajații din industria HoReCa au protestat, la Timișoara, la mijlocul lunii octombrie a anului trecut, nemulțumiți de restricțiile impuse din cauza numărului mare de infectări, la acea dată, cu coronavirus și de schimbările permanente la care au fost supuși de autorități. În 12 octombrie 2020, CSJU Timiș a emis o hotărâre prin care a fost impusă obligativitatea închiderii restaurantelor și cafenelelor din orașul de pe Bega, în interior. Două zile mai târziu, măsurile au fost adaptate la rata incidenței.