VIDEO Protest al angajaților din industria HoReCa: „Când Timișoara va fi Capitală Culturală, primul care va ieși în fața unui turist va fi chelnerul

Săturați de restricțiile impuse din cauza înmulțirii cazurilor de coronavirus, angajații din industria HoReCa au ieșit în stradă. În jur de 200 de persoane s-au strâns în Piața Victoriei din Timișoara cu gândul că mesajele lor vor fi auzite de autorități.

Oamenii sunt nemulțumiți că lucrurile se schimbă de la o zi la alta, iar industria nu mai poate supraviețui în aceste condiții. De exemplu, în 12 octombrie a fost emisă, de către CSJU Timiș, o hotărâre prin care a fost impusă obligativitatea închiderii restaurantelor și cafenelelor din orașul de pe Bega, în interior. Două zile mai târziu, măsurile au fost adaptate la rata incidenței.

CITEȘTE ȘI: Restricții, adaptate în funcție de rata de infectare, în Timiș. Au fost schimbate și scenariile pentru mai multe școli din județ

Reprezentanții industriei spun că vor să fie lăsați să muncească, iar în cazul operatorilor economici care nu respectă regulile, să intervină autoritățile și să le închidă.

„Angajații din industrie sunt disperați, nu știu ce se întâmplă, ne așteaptă șase luni grele și vrem să știm ce facem mai departe, vrem să fim auziți. Trei zile închidem, trei zile deschidem. Oamenii nu știu ce facem, avem stocuri de marfă, avem datorii de plătit și acum, în prag de iarnă, când e din ce mai greu, automat vom închide în final. S-au aruncat alimente și producătorii locali sunt foarte afectați pentru că nu ne mai pot furniza marfă. Cerem să funcționăm, să fim lăsați să muncim, să nu mai fim sancționați cu această creștere a riscului infectării. Organele de control să verifice, noi am cerut să fie închise locațiile în care nu se respectă regulile, ca în celelalte industrii. Studiile au demonstrat că nu există focare de infecție, iar restaurantele nu sunt în pericol în perioada pandemiei”, a declarat Corina Macri, președintele asociației patronale Horetim.

Cristian Barta lucrează în domeniu de mai bine de două decenii și consideră că restricțiile vor avea consecințe pe termen lung. „Dragi politicieni, când Timișoara va fi Capitală Culturală, nu uitați că HoReCa este imaginea Timișoarei. Primul care va ieși în fața unui turist va fi chelnerul, bucătarul. Noi ce facem acum? ce fac oamenii ăștia? își închid locațiile, își pierd banii? noi ne pierdem locurile de muncă? ne plâng copiii acasă, ce să le spun?”, a spus Cristian Barta, angajat în industria HoReCa.

Și artiștii și-au expus nemulțumirile cu privire la modul în care este gestionată pandemia.

„Eu vreau să mă văd cu prietenii mei, cu colegii mei, cu neamurile mele, să fim în relații bune cu vecinii, nu vreau să trăiesc ca în alte țări unde nu te salută nimeni pe stradă. Vorbesc în numele artiștilor, prin restricțiile impuse, noi artiștii avem șapte luni în care stăm acasă. Nu mai punem perioada de post când noi nu avem activitate. Și noi avem familii, părinți bolnavi, noi suntem bolnavi, pentru că am ajuns o țară de tineri bolnavi. Din partea artiștilor și din partea HoReCa, dragi parlamentari, nu cred ca sunt la o nuntă mai mulți oameni decât sunt într-o fabrică. De ce ei pot lucra și noi nu. Eu nu cred că sunt mai mulți oameni la o nuntă într-un restaurant, decât în marile magazine, care s-au îmbogățit și noi murim de foame. Dumneavoastră știți să fi fost vreun hipermarket închis? Murim de foame în casă. Ați văzut farmacie închisă? Cred că au ceva cu HoReCa, în special”, a spus Geta Arghiuș, cântăreață.

În cursul zilei de astăzi, prefectul de Timiș s-a întâlnit cu reprezentanți din domeniu. „În cadrul discuțiilor, prefectul Liliana Oneț a precizat faptul că este deschisă la colaborare cu reprezentanții HO-RE, putându-se organiza o întâlnire online cu reprezentanții industriei ospitalității, ai autorităților și ai instituțiilor cu atribuții de control. Totodată, prefectul județului Timiș a afirmat că în momentul în care va primi propuneri scrise de la reprezentanții Patronatului HO-RE, privind măsuri care ar putea fi luate pentru a nu se suspenda activitatea localurilor în cazul creșterii numărului de infectări, le va transmite Comitetului Național pentru Situații de Urgență”, au transmis reprezentanții Prefecturii Timiș.

Protestul s-a încheiat în jurul orei 19.00.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/