Cum explică șeful PNL Timiș prezența unui ales local cu probleme de integritate pe lista pentru parlamentare?

„Nu negociez cu niciun coleg chestiunea de integritate”, dă asigurări șeful interimar al liberalilor timișeni, întrebat despre prezența pe lista pentru Camera Deputaților a unui primar ales în Timiș, declarat în conflict de interese, în urma verificărilor Agenției Naționale de Integritate, confirmate printr-o decizie a instanței. Nica spune că lista finală cu candidați va fi decisă de Biroul Politic Național al PNL. 

În discuție este cazul primarului PNL din Deta, Petru Roman, pe numele căruia există o decizie a ANI, confirmată printr-o sentință, a cărei urmare este interdicția de a mai ocupa aceeași funcție publică aleasă (cea de primar) timp de trei ani. În baza acelei sentințe, Prefectura Timiș i-a încetat mandatul. Roman a mers din nou în instanță și a câștigat repunerea în funcție. El susține că nu i se aplică interdicția privind ocuparea aceleași funcții pentru trei ani de la încetarea mandatului doar pentru că mandatul său nu a încetat niciodată.

Roman a candidat, în 27 septembrie, pentru al patrulea mandat în fruntea Primăriei Deta și a câștigat alegerile. Până la ora transmiterii acestei știri, mandatul său nu a fost validat de Judecătoria Deta. Numele său se află și pe poziția 4 de pe lista de candidați pe care PNL Timiș îi propune pentru Camera Deputaților.

„Eu personal nu am informații concrete despre Petru Roman cum că nu ar mai putea să ocupe o funcție de demnitate publică. Domnul Petru Roman ne-a informat că a câștigat toate procesele, atât cu Prefectura, cât și cu candidatura, instanța de judecată e cea care trebuie să se pronunțe. (…) Am solicitat informații la Prefectură, aștept acele informații. Duminică va fi BPN și atunci se va decide lista definitivă care va reprezenta Timișul. Dacă este vreo problemă juridică, fiți convinși că nu voi precupeți niciun efort să elimin de pe lista de parlamentare vreun candidat care ar putea să aibă probleme de natură juridică. Ăsta este dreptul meu de veto pe care mi l-am luat și nu negociez cu niciun coleg chestiunea de integritate”, a declarat Alin Nica, președintele interimar al PNL Timiș.

„Sunt argumente strategice pe care partidele le folosesc”

În altă ordine de idei, întrebat ce o recomandă pe Alina Gorghiu să deschidă lista din Timiș pentru Senat, în contextul în care nu face parte din organizația din Timiș a PNL, Alin Nica a răspuns: „Eu am militat pentru principiul să nu mai fie parașutați, impuși de la București candidați la parlamentare în județul nostru și acest principiu vă garantez că este respectat. Dar asta nu ne împiedică pe noi, dacă considerăm că un om este de valoare și că poate să aibă influență la București pentru proiectele Timișului să îi dăm încrederea acelui om să ne reprezinte în Parlamentul României.”

Cât despre prezența pe lista pentru Camera Deputaților, pe poziția 5, a consilierului județean proaspăt ales, Ciprian Bogdan, Nica a afirmat, printre altele, că „sunt și argumente strategice pe care partidele politice le folosesc: care persoane pot trage lista, care persoane pot garanta pentru acea listă, (…) persoanele care le asigură cea mai bună
vizibilitate și cea mai bună posibilitate de a scoate un scor cât mai bun”.

Citește și: Alin Nica vrea listă „impecabilă” la parlamentare: „Să fie oameni cărora să nu li se poată reproșa nimic sub aspect moral juridic”

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/