Compania de termoficare a Timișoarei se află în perioadă de aprovizionare cu cărbuni, iar trenurile sosesc din două în două zile. Însă Colterm nu poate funcționa exclusiv pe cărbune, așa că situația furnizării căldurii și a apei calde este în continuare în aer, în condițiile în care negocierile autorităților locale cu furnizorii de gaz au eșuat.
În prezent, potrivit directorului Colterm Cristian Mîțu, în stoc sunt 6.400 de tone de cărbune, iar miercuri ar urma să ajungă încă 1.350 de tone. Trenurile vin din două în două zile, din zona Oradea. Colterm mai are contracte încheiate cu Movistar și cu Imv Style, însă deocamdată nu au început livrările. EON și-a declinat contractul cu Colterm și a încetat furnizarea gazului marți, la miezul zilei.
„Centralele sunt cu instalațiile revizuite, funcționăm acum cu CET-ul Centru, pe gaz, și momentan și cu CET Sud pe gaz, urmând ca la mijlocul săptămânii să începem și funcționarea pe cărbune, sigur, în funcție de asigurarea cu gaz metan. Au mai rămas, din cele 11 puncte termice, două unde nu s-a livrat – PT 63 în zona Maternității Bega, strada Păltiniș, unde se mai lucrează la un singur traseu, și la PT 21 – strada București care se va termina până vineri. Se poate intra pe cărbune, numai trebuie știut că el nu arde singur. Buncării cazanelor au fost alimentați de duminică, suntem cu instalația pregătită de pornire, am așteptat să se mai și adune puțin cărbune și vom trece, în măsura combustibilului pe care îl avem, cu funcționarea cu precădere pe lignit. (…) Funcționăm cu două cazane în CET Sud și va fi nevoie undeva la 4.000 – 4.5000 mc pe oră. Deci 15% din combustibil este gazul metan, e suport. Cărbunele lignit nu arde de unul singur, cum este huila.”, a declarat Cristian Mîțu la Colegiul prefectural.
Rămân alimentate doar pe gaz șase centrale de cartier, a mai spus Mîțu. Este vorba despre punctele termice Dunărea, Buziașului, Freidorf, Dragalina, UMT și Polonă. „Dacă vom avea gaz doar pentru aprinderea cărbunelui, aceste zone… vor fi alimentate și ele și vor debita energie termică, poate, dacă restricțiile foarte mari, la un regim mai scăzut.”, a explicat Mîțu.
Întrebat de subprefectul de Timiș de ce la începutul lunii Colterm nu avea niciun stoc de cărbune, Mîțu a invocat poluarea și prețul certificatelor verzi.
„Aveam contractele existente, ideea de a nu funcționa pe cărbune e dată de presiunea pe certificatele de emisii CO2 a căror preț este în continuă creștere. Funcționarea pe cărbune aduce un cost foarte ridicat al certificatelor. Știm că mai sunt de achiziționat și certificatele de pe 2020, o parte din ele, și sigur că funcționarea pe cărbune aduce o poluare mai mare a orașului. Cea pe gaz e la jumătate ca efort financiar cu certificatele respective. E o trecere firească conform și politicilor UE, de a trece pe energii regenerabile și de a nu polua. Termenul e foarte scurt.”, a argumentat Mîțu.
Colterm are aproximativ 50.000 de abonați, dintre care 95% sunt casnici, restul fiind spitale, școli și instituții publice. Astfel, circa 45.000 de gospodării au asigurată apa caldă și încălzirea de la Colterm, iar blocurile cu 10 etaje depind de Colterm și în ce privește apa rece.
„Dintre toate spitalele, doar Victor Babeș, CFR-ul cu partea dinspre Tudor Vladimirescu și Spitalul Militar modular au încălzire proprie. Celelalte sunt dependente total de Colterm, începând cu uriașul Spital Județean, cu toate locațiile Spitalului Municipal.”, a spus subprefectul Ovidiu Drăgănescu.
Întrebat cum de s-a ajuns în această situație, directorul Colterm a vorbit despre datoriile companiei și despre faptul că primăria a epuizat deja tot bugetul alocat pentru susținerea financiară a companiei.
„Datoria inițială a fost peste 70 milioane lei, am ajuns undeva la 50 de milioane, plătind din datoriile istorice. O bună parte din aceste datorii a fost preluată de municipalitate. Tot cu ajutorul lor s-a reușit și plata facturilor zilnice la EON. Creșterea necontrolată a gazului a dus la această situație. (…) Primăria a epuizat tot bugetul pentru a susține funcționarea Colterm și noi nu am făcut altceva decât să plătim combustibil. Acum, lucrurile au escaladat, datoriile au crescut.”, a declarat directorul Colterm.
CITEȘTE ȘI: Timișoara a rămas fără căldură și apă caldă. E.On a tăiat gazul