Timișoara a rămas fără căldură și apă caldă. E.On a tăiat gazul

Este oficial! Cei peste 50.000 de timișoreni abonați ai sistemului de termoficare al orașului au rămas fără căldură și apă caldă marți. La ora 12.00, E.On a sistat furnizarea gazului către Colterm, din cauza datoriilor uriașe. Pe lângă locuințe, școlile și spitalele din oraș vor sta în frig.

Timișoara a rămas fără căldură și apă caldă. Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a anunțat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că la ora 12.00 E.On a decis să sisteze furnizarea gazului către societatea de termoficare Colterm. În acest moment, compania are aproximativ 53.000 de abonați la sistemul de termoficare al orașului.

Acum câteva minute, compania Delgaz a oprit distribuția gazului pentru CET Centru și compania E.On a sistat furnizarea gazului pentru Colterm. Până acum două ore am stat în negocieri cu ultimul furnizor de gaz, care ne-a dat un răspuns negativ. Momentan, Colterm nu are contract cu nicio companie care să vrea să furnizeze gaze naturale. Asta înseamnă că în jur de 50.000 gospodării vor rămâne fără căldură și toate spitalele vor rămâne fără căldură și apă caldă. Din fericire, Spitalul Victor Babeș are centrală proprie, la fel și Maternitatea Odobescu. Directorii de spitale fac apel la furnizorii de gaze din România să facă un contract cu Colterm”, a declarat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei a precizat că l-a informat pe prefectul de Timiș cu privire la această situație. De asemenea, edilul-șef spune că discută și cu Ministerul Energiei, în speranța că se va găsi o soluție. Astăzi, la ora 15.00, primarul Timișoarei a convocat și o ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență, la care vor participa și directorii de spitale pentru a analiza ce este de făcut în continuare.

În continuare suntem în discuții cu furnizorii de gaz și încercăm să găsim soluții. Aceste soluții se pot baza pe trei surse de finanțare: creșterea tarifului la populație, bugetul local și bugetul de stat. Momentan, Colterm se alimentează strict din primele două surse. Fără intervenția bugetului de stat, termoficarea nu are cum să supraviețuiască. Verificăm absolut toate căile tehnice pentru a reduce consumul de gaz la minimul necesar. Asta înseamnă cât se poate să trecem pe cărbune. Am cerut cărbune din rezerva de stat, dar pentru asta este nevoie de o ordonanță de urgență pe care doar un guvern plin poate să o dea. Știu că este o veste devastatoare pentru mulți timișoreni, cei ce suferă în spitale, medici și asistente, pentru toți cei care stau acasă, sunt în vârstă, au copii mici, lucrează de acasă. Pot să spun că vom face tot posibilul pentru a trece peste această perioadă și să repornim căldura în Timișoara cât de repede posibil. Fac apel la furnizorii de gaz din România, mai ales către companiile autohtone și de stat, mă refer la Romgaz și Electrica, să ne ajute în această situație”, a afirmat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei a mai anunțat că astăzi instanța a decis să deschidă procedura de insolvență în cazul Colterm. Edilul-șef a făcut din nou apel la Guvern să ajute societatea de termoficare.

Nu există niciun scenariu în care fără intervenția Guvernului companiile de termoficare pot supraviețui în această iarnă. Propunerea mea este o dublare a prețului gigacaloriei plătit de populație, să trimitem un semnal în piață că înțelegem că acest cost real al producției de energie termică trebuie să se reflecte și în prețul plătit de populație. Concluzia este că fără intervenția Parlamentului și bugetul de stat, Colterm nu poate să treacă prin iarnă, dovadă că E.On a sistat astăzi gazul”, a precizat Dominic Fritz.

Edilul-șef a mai adăugat că speră că se va găsi o soluție astăzi sau mâine, astfel încât caloriferele timișorenilor să poată fi reîncălzite.

Suntem în contact inclusiv cu firme care pot să pună la dispoziție soluții pe termen scurt pentru clădiri mai mari. Aceste firme au un fel de centrale mobile, care funcționează pe motorină, pot și să alimenteze un punct termic. Nu vreau să mă gândesc că acest scenariu va dura săptămâni. Sper ca astăzi sau mâine să găsim o soluție. Eu fac tot posibil, tot ce îmi stă în puteri să găsesc soluții să se reîncălzească caloriferele și timișorenii să aibă apă caldă și căldură din nou. Pentru unii timișoreni nu este o situație nouă, amintește de alte vremuri, iar toți credeam că au trecut. Dacă am fi în stare să facem plăți la zi, am fi continuat cu E.On, doar că în momentul în care am intrat cu situația facturilor zilnice de două, trei milioane lei, matematic nu există acest cash disponibil cu care bugetul local poate să plătească aceste facturi. Nu este o variantă să stăm zile și săptămâni fără căldură în spitale. Trebuie să găsim soluții. Este o situație dramatică. Când nu vom mai avea căldură în spitale, este o situație dramatică, o catastrofă umanitară pe care trebuie să o evităm cu orice preț. Am intrat într-o primă etapă a acestei catastrofe”, a explicat Dominic Fritz.