Frații Cristescu, Rof și Gruia Stoica au pregătit banii pentru cel mai frumos areal schiabil din România!

nelu popa pe munte
po 1000x100px (3)
whatsapp image 2022 10 03 at 13.25.51 (2)
explo 1000x200

6.000 de schiori sunt așteptați în fiecare zi de weekend pe pârtiile ce coboară de pe Semenic la Gărâna și Văliug!

Toată vara s-a lucrat intens în Munții Banatului la amenajarea provizorie a pârtiilor ce vor alcătui cel mai spectaculos domeniu schiabil din țară, iar mai mulți oameni de afaceri cu mare forță financiară își fac planurile de investiții. Proiectul de pe Semenic al Primăriei Reșița, Consiliului Județean Caraș-Severin și al Primăriei Văliug merge mai departe, chiar dacă, spre deosebire de calculele inițial, acum o mare parte din banii necesari vor trebui asigurați de la bugetul local. Nicio problemă, avantajele pentru toată lumea sunt mult prea mari, explică Nelu Popa: Primăria Reșița este fericita beneficiara a 23 de hectare în platoul Semenic. În urma unei hotărâri de guvern date în noiembrie anul trecut, Primăria a schimbat 23 de hectare pe care le avea la Doman cu 23 de hectare ale Romsilva, din domeniul schiabil Semenic. Astăzi, Primăria e beneficiarul domeniului schiabil Semenic. Ce am făcut eu vara aceasta?! N-am mai stat să licitez, am demarat în regie proprie cu colegii de la Primărie și am realizat pârtiile de schi și înierbarea lor. Această etapă însuma în proiectul făcut de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Turism 3,6 milioane euro, iar noi am reușit să o realizăm cu 500.000. Având în vedere că proiectul va fi doar parțial susținut din fonduri UE, din discuțiile cu ADR probabil vom merge pe un proiect finanțat în procent de 30% fonduri UE, pentru restul va trebui să luăm credit rambursabil. Acest proiect va aduce un profit între 3 și 5 milioane de euro/an. Profitul va fi împărțit între cei trei parteneri, în funcție de contribuția fiecăruia.”.

În prezent e scoasă la licitație proiectarea și execuția telegondolei, precum și realizarea instalației de înzăpezire artificială. Potrivit primarului Reșiței, au fost deja la fața locului toți marii producători de telegondole din lume. Pe Semenic se anunță astfel o adevărată avalanșă. Una de turiști, dar și de investiții! „În zona Văliug – Semenic – Gărâna eu zic că ne ducem undeva la 3.000 – 4.000 de persoane pe weekend în momentul de față, vara și iarna, aproximativ 150.000 mii turiști vara și tot atâția iarna. Însă, din 2004, când am făcut acest proiect, din datele transmise de austrieci estimarea era de 3.000 de schiori/zi în timpul săptămânii și 5.000 6.000 în weekend. Acum, în zona asta sunt undeva la 1.500 de paturi. Necesarul va fi de 3.000 4.000 de paturi.”, a spus Popa pentru Express de Banat.

expresb 1000x100

Ridicarea primului stâlp al gondolei, dă asigurări primarul Reșiței, va da și startul investițiilor private. Vor fi ridicate hoteluri și pensiuni noi, dar vor fi reabilitate și modernizate și cele care astăzi sunt în paragină. „Sunt oameni din privat care stau geană pe proiecte să vadă dacă se întâmplă ceva. Exemplu, Remus Rof are Colț de Rai pe Semenic, dar a cumpărat și Cabana Centrală. Stă cu Cabana Centrală până este absolut convins că se va întâmpla ceva. Frații Cristescu, de la Bega Group Timișoara, se uită și ne întreabă dacă dăm drumul. Gruia Stoica este omul pe care eu îl apelez cel puțin o dată pe lună, de 5 ani!”, a mai afirmat primarul Popa la Express Live.

Pentru viitorul domeniu schiabil Semenic s-au luat în calcul și exemplele de „așa nu” din alte zone montane din România, unde s-a investit haotic sau pur și simplu fără cap, dar și modele de succes din Austria, Franța sau Italia. După ce a vizitat mai multe stațiuni montane din România și din străinătate, Popa a concluzionat că „neșansa Semenicului că nimeni nu a făcut nimic timp de 30 de ani s-ar putea să se transforme într-o șansă de a crea un areal schiabil  civilizat și modern”. Iar Reșița are șansa de a deveni un fel de Innsbruck, consideră edilul. Dorința mea este să centrez Reșița ca loc de propulsie a schiorilor spre munte pentru că sunt 30 de minute cu mașina până la Văliug. De aceea proiectăm parcaje cu 600 de locuri la Reșița și autobuze electrice care să poată căra schiorii. Astfel, orașul va beneficia de acești turiști. Intenția este să micșorăm intravilanul Semenic pentru că este o zonă foarte fragilă din punct de vedere ecologic și să mărim intravilanul Văliugului. Văliugul are un teren de vreo 40 de hectare pe care să acomodăm oamenii, dar nu vrem să aducem presiune mare, să ajungem în situația din Poiana Brașov. De aceea dorim să facem o combinație în care Reșița să fie centru de unde se pleacă spre munte. Am în vedere Innsbruckul, care se aseamănă ca și așezare. La iarnă, când vom avea zăpadă, vom putea deja coborî pe cea mai lungă pârtie din România, de 6 km, și mai avem o variantă de 4 km și una de 2 km pe sub gondolă. Va fi cel mai frumos areal schiabil din România!”, a conchis Nelu Popa.

1000 x 200 gif
upt 1000x100