Statul poate privatiza încă o dată UCMR

Datoriile uriașe ale UCM Reșița ridică în continuare semne de întrebare asupra soartei uzinei. În cazul în care investitorul elvețian nu înțelege că trebuie să majoreze capitalul social, atunci se poate ajunge la scenarii mult mai complexe, care vor pune, din nou, cuțitul la osul angajaților.

Administratorul judiciar al companiei UCM Reșița lansează scenarii prin care încearcă să prevadă cum ar decurge în continuare lucrurile pentru societate, dar și pentru cei aproape 2.000 de angajați pe care aceasta îi mai are.

Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar, explică faptul că în contextul în care cea mai mare datorie a uzinei este la ANAF, statul ar putea deveni acționar majoritar. Acest lucru este posibil prin transformarea datoriilor în acțiuni. „Odată ce redevine acționar majoritar, statul poate privatiza, din nou uzina, dacă dorește. Se poate ajunge chiar și aici, în cazul în care investitorul nu înțelege că uzina are nevoie de majorarea capitalului social”, a spus Remus Borza pentru „Express de Banat”.

Restructurări din primăvară
Dacă anul acesta peste 200 de persoane au plecat acasă în șomaj, veștile proaste pentru angajați nu se opresc aici. Din primăvară, alți muncitori ar putea rămâne fără loc de muncă, dacă cei care conduc acum uzina nu se mobilizează și nu încheie contracte consistente pentru lunile următoare.

Comments

 1. pe surse says:

  Voi nu va cititi articolelel pe care le scriati când erati la Adevarul de seara. Ceea ce scrie nu este decat un pamphlet de pe surse?
  Viitorul companiei depinde de o investiţie urgentă în valoare de zece milioane de euro. Uzina reşiţeană nu mai prezintă la fel de mare interes pentru propriii acţionari, astfel că ar putea ajunge din nou pe mâinile statului
  Zvonurile legate de situaţia grea prin care trece grupul de firme UCM Reşiţa şi de valul de disponibilizări ce ar urma să afecteze în acest an peste 1.000 de angajaţi au fost negate într-o primă fază de conducerea celui mai important angajator din Reşiţa. Adrian Chebuţiu, preşedintele director general al UCMR, a recunoscut însă că viitorul companiei depinde de intrarea în conturile acesteia a nu mai puţin de zece milioane de euro, bani pe care actualii acţionari nu se prea arată dispuşi să-i direcţioneze spre Reşiţa.
  „Pentru ca să putem produce cât trebuia în 2009, aveam nevoie de cinci milioane de euro în primul trimestru. Ne-am adresat acţionarului, dar nu s-a grăbit. Faptul că acei bani nu au venit atunci a transformat 2009 într-un an cu un final în oglindă faţă de ceea ce ne aşteptam şi, practic, ne-a adus astăzi în situaţia în care eram în 2007. Suntem la fel de decapitalizaţi. Am investit totul în ceea ce am făcut până acum şi, ca să putem să susţinem activitatea în continuare, nu ne mai ajung de data asta cinci milioane de euro, ci ne trebuie zece până la sfârşitului lui februarie”, a mărturisit Chebuţiu.
  Din nou pe mana statului
  Lucrurile sunt mai grave decât par la prima vedere, iar Chebuţiu nu-i poate linişti pe oamenii speriaţi că vor rămâne pe drumuri. „Dacă cele zece milioane de euro nu vin sau vin prea târziu, în oricare din cele două situaţii s-ar putea să nu mai fim în stare să ne îndeplinim obligaţiile faţă de stat, ceea ce ar putea conduce la o schimbare la nivel de acţionariat. Toată munca noastră şi toate zecile de milioane de lei pe care i-am dat în aceşti şase ani la stat, în contul datoriilor istorice, se duc pe apa sâmbetei Consecinţele unei astfel de schimbări la nivelul operaţional nu le pot anticipa acum”, a adăugat Adrian Chebuţi
  Pe surse http://www.adevarul.ro/locale/resita/UCMR_risca_-nationalizarea-_din_cauza_datoriior_la_stat_0_200380157.html# autor Daniel Stanciu 01.02.2010.

 2. alex says:

  o, dar tu pe ce lume traiesti? realitatea care te inconjoara se schimba de la o zi la alta. chebutiu e mort pt ucm resita. esti in varful muntelui???? as vrea si eu sa fiu ancorat in lumea ta =)))) j