Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara nu va mai fi unitate exclusiv COVID-19. „Văzând câte patologii au rămas orfane, nu ne mai dorim acest lucru”

COVID-19,spital
untitled design set 970x90 px

Valul patru al pandemiei a cuprins mai multe țări din Europa și nu va ocoli nici țara noastră, sunt de părere medicii. Unitățile sanitare se pregătesc pentru o eventuală creștere a numărului de cazuri, dar lucrurile vor fi diferite. Cel puțin în vestul țării.

Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara asigura internarea bolnavilor de COVID-19 din județele Timiș, Caraș-Severin, Arad și Hunedoara, iar la începutul pandemiei a fost singurul centru în care se făceau teste RT-PCR. A fost unitate sanitară în care au fost tratate doar cazuri de infecție cu SARS-CoV-2, dar acest lucru nu se va mai întâmpla, anunță conducerea spitalului.

„Nu este etic și nici moral. Și aici îi dau dreptate avocatului poporului. Văzând câte patologii au rămas orfane, nu ne mai dorim și nu va mai fi acest lucru. Fiecare spital trebuie să asigure atât zonă roșie, cât și zonă albă pentru pacienții non-Covid”, a spus Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara.

În ultima perioadă s-a observat o tendință de creștere a numărului de cazuri, iar secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă încep să se ocupe. În mare parte este vorba despre pacienți nevaccinați, iar cei vaccinați cu schema completă au și alte comorbidități asociate.

publicitate ziar expresb 1000x100

„Terapia spitalului e plină, am vorbit cu profesorul Dorel Săndesc, iar terapia de la Spitalul Județean e plină. Ne gândim serios să vorbim cu colegii noștri de la Spitalul Militar să redeschidă cele 10 paturi de terapie intensivă, de pe Stadionul CFR. Ne sprijinim în continuare pe Spitalul Municipal Lugoj. Partea pozitivă este că, până în acest moment, persoanele care au intrat în terapie intensivă au fost nevaccinați. Două persoane, de 70 și 84 de ani, vaccinate erau aflate în zona oncologică. A început o cursă, cine are anticorpi mai mulți? Ok, e bine să avem anticorpi, dar pe de altă parte avem memorie imună. O memorie imună care la un vârstnic, aflat în zona oncologică, produce anticorpi, dar la nivel de zile. La un tânăr produce la nivel de ore și atunci e mai protejat și face o formă mai ușoară de boală”, a mai spus Cristian Oancea.

În cazul persoanelor cu alte patologii asociate se discută despre administrarea celei de-a treia doze de ser împotriva Covid-19. Anunțul a fost făcut de Valeriu Gheorghiță, iar imunizarea ar putea începe de la mijlocul lunii septembrie.

„Am început să discutăm în grupurile de vaccinologie și de doza a treia, la persoanele cu comorbidități, vârstnice. Vârf de lance e Israel și au început deja imunizarea cu doza a treia, la persoanele cu risc, la persoanele vulnerabile. Persoanele cu anumite patologii. Ar fi benefică această a treia doză, dar acum insistăm pe prima schemă de vaccinologie. Conceptul meu e că trebuie să te vaccinezi ca să previi boala”, a spus Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeș”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/