Agenția pentru Protecția Mediului vrea ca Primăria Timișoara să ia măsuri urgente pentru îmbunătățirea calității aerului

STPT job 1000x200

Agenția pentru Protecția Mediului Timiș a prezentat un bilanț pe acest an cu privire la calitatea aerului din Timișoara. Reprezentanții instituției au solicitat primăriei să ia măsuri urgente după ce au fost depășite valorile limită la particulele în suspensie P10 în centrul orașului.

Calitatea aerului lasă de dorit în mai multe zone din Timișoara. Agenția pentru Protecția Mediului Timiș anunță că în acest an nu s-au înregistrat depășiri ale valorilor limită la benzen, un compus în aerul ambiental care provine din traficul rutier. „În anul 2021, valoarea medie înregistrată până în prezent este de 2,17 µg/m3 , iar valorile medii anuale pe ultimii 5 ani înregistrate au fost de asemenea cu mult sub valoarea limită anuală prevăzută de Lege (între minim 1.40 µg/m3 și maxim 2,83 µg/m3”, au informat reprezentanții instituției.

Totuși, la Timișoara s-au constatat depășiri ale valorilor limită zilnice la poluarea cu particule în suspensie P10. Astfel, până la data de 12 august, au fost înregistrate patru depășiri la stația de măsurare a calității aerului din Calea Șagului, cinci la cea de pe B-dul C. D. Loga și opt la cea din Calea Aradului.

Agenția pentru Protecția Mediului Timiș anunță că, în perioada 13 – 16 august, la stația aflată pe C. D. Loga s-au înregistrat depășiri la indicatorul PM10, solicitând Primăriei Timișoara să ia măsuri urgente.

Având în vedere lucrările de decopertare a străzii efectuate în această perioadă, datele înregistrate ca medii orare pe stația automată de calitate a aerului TM 2-CD LOGA, fenomenul de caniculă, calm atmosferic și dispersia prafului în atmosferă generată de traficul rutier, reprezentanții Primăriei Municipiului Timișoara au fost solicitați să intervină urgent pentru luarea măsurilor de stropire a străzii și de gestionare corespunzătoare a lucrărilor în șantierul operat de către societatea municipală de drumuri, care să fie respectate pe toată perioada derulării lucrărilor”, au transmis reprezentanții instituției.
Agenția pentru Protecția Mediului Timiș mai informează că în acest au fost înregistrate depășiri ale valorilor limită orare și la dioxidul de azot, un compus care cel mai adesea este rezultatul traficului rutier, activităților industriale și producerii energiei electrice.
În Municipiul Timișoara, la stația stația TM 5 Calea Aradului la indicatorul NO2 ( dioxid de azot) în anul 2020 s-au înregistrat 24 depășiri ale valorii limită orare de 200 µg/m3 iar în anul 2021, s-a înregistrat până în prezent o singură depășire. Conform Legii nr.104/2011 nr maxim permis de depășiri ale valorii limite orare este de 18 depășiri/an calendaristic”, au transmis reprezentanții instituției.

În acest an, Primăria Timișoara a demarat procedura de elaborare a Planului Integrat de Calitate a Aerului pentru poluanții PM10 și NO2, în vederea adoptării și implementării măsurilor necesare pentru îmbunătățirea calității aerului înconjurător. În prezent, calitatea aerului din Timișoara este monitorizată cu ajutorul a patru stații automate.

 

Brantner 1000x100px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/