Spitalul din Ciacova, județul Timiș, deschis după aproape un deceniu

untitled design set 970x90 px

Spitalul din Ciacova a fost închis în anul 2011, atunci când, printr-o hotărâre, s-au închis porțile mai multor unități spitalicești din întreaga țară. La vremea aceea, s-a vehiculat amenajarea unui cămin de bătrâni în clădirea în care a funcționat spitalul, dar proiectul nu a fost votat în Consiliul Local. După un deceniu în care a stat cu lacătul pe ușă și după lungi bătălii cu birocrația, unitatea sanitară va primi primii pacienți.

Petru Filip, primarul orașului Ciacova, și dr. Codruța Bungău au semnat contractul de predare-primire a spitalului în ianuarie, dar acest lucru s-a întâmplat după o luptă grea cu birocrația. Unitatea sanitară este privată, dar va fi încheiat un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, astfel încât persoanele asigurate să beneficieze de tratament gratuit.

„Spitalul a fost făcut de comunitatea locală prin anii 1900-1910. Este foarte important pentru comunitate și este foarte bine că am reușit, după mai bine de doi ani de demersuri făcute la diferite instituții. Practic, în 2010 se numea Centrul de Sănătate care ulterior s-a închis și nu s-a mai deschis. Ca să se înființeze o altă unitate spitalicească trebuia desființată cea veche. Acest lucru se face prin hotărâre de guvern. Ca să obținem hotărârea de guvern, prin Instituția Prefectului, s-a demarat un proiect de hotărâre, apoi procesul a inclus mai multe instituții: Ministerul Sănătății, Ministerul Justiției, Ministerul Economiei, Ministerul Dezvoltării Regionale, fiecare funcționar avea părerea lui, dar până la urmă, am învins! Când s-a închis, s-a dat o hotărâre de guvern și gata, când să îl deschidem am fost nevoiți să facem o sumedenie de lucruri. A fost spital de stat, dar cum statul nu a mai deschis spitale, cred că e mai bine să existe o unitate cu capital privat, pentru că în spitalele private nu se întâmplă ceea ce se întâmplă în spitalele de stat. Ba nu există dezinfectat, te trimite să cumperi medicamente. În spitalele private e altceva și din punct de vedere hotelier.”, a explicat, pentru Express de Banat, Petru Filip, primarul orașului Ciacova.

publicitate ziar expresb 1000x100

Unitatea sanitară va pune la dispoziție 20 de paturi pentru internare continuă, cinci paturi pentru internarea de zi, precum și un serviciu de gardă destinat urgențelor medicale.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/