Specialiștii lu’ Pește și lupta împotriva coronavirusului!

Am trăit să o văd și pe asta. În plină campanie de informare a populației despre tot ce este legat de pandemia de COVID-19, când toată lumea așteaptă cu sufletul la gură informații proaspete despre numărul persoanelor infectate și cel al morților, presa din Caraș-Severin a aflat luni despre cel de-al treilea deces din județ. E foarte bine că a aflat, doar că moartea pacientei, este vorba de o femeie, a survenit în urmă cu 3 (trei zile), în 10 aprilie. De trei zile au avut nevoie specialiștii lu’ Pește de la Grupul de Comunicare Strategică să comunice producerea evenimentului.

Incredibil, nu? Și pe vremea invadării Moldovei de către turci, domnul de atunci, Ștefan cel Mare, nu avea nevoie de trei zile să afle așa ceva. Iscoadele domnitorului împrăștiate peste tot în România de astăzi, dar nu numai, dădeau de veste în mai puțin de o zi. Pieile roșii ale lui Winnetou din urmă cu două secole aveau nevoie chiar și de mai puțin timp pentru a transmite informația, utilizând fumul de la focul ce ardea mocnit. Iar nouă, în tehnologia internetului, a telefoanelor superdeștepte, a sateliților intercontinentali, ne trebuie trei zile să preluăm o informație, să o dăm mai departe, ca apoi să o centralizăm. Trei zile și trei nopți s-au căcăit ăștia de la Comunicare Strategică pentru a da pe goarnă decesul. Între noi fie vorba, mă tem că nici măcar n-a fost vorba de infectare cu COVID-19. Biata femeie suferea de obezitate gradul II, hipertensiune arterială, boală cronică coronariană, pe deasupra, de tabagism cronic. De oricare dintre bolile astea ar fi putut să moară, doar că, de o lună și ceva, în România nu se moare decât de COVID-19.

Să trecem peste acest aspect deloc de neglijat, să nu fiu privit drept cârcotașul de serviciu, dar nu pot să mă abțin: Cum dracu’ fac ăia cu capul cât banița de la Grupul de Comunicare Strategică de greșesc mereu raportările cu bolnavii, carantinații, autoizolații și decedații? Bă, voi ori sunteți proști de dați în gropi, ori sunteți puși acolo să raportați doar ce vă dictează alții. Nu de alta, dar cum să mai avem încredere în voi, cei care le știți pe toate. În raportările voastre care se bat cap în cap de la o zi la alta. Ba, mai mult, ele par făcute în elicopterul care tot survolează județul, altfel cum se explică că în ele apar mai mulți vindecați decât bolnavii înregistrați? Ultimul exemplu, cel cu decesul femeii din 10 aprilie. În afară de faptul că avea 63 de ani și că a fost internată în spital în 30 martie, nicio altă precizare legată de localitatea în care a domiciliat, dacă fusese plecată din țară ori intrase în contact cu altă persoană venită din zona roșie a Europei sau dacă, la rândul ei, a intrat în contact cu vecinii sau rudele sale.

Vi se pare normală o astfel de comunicare? Mie nu!