Mocioalcă și Pro România pun condiții pentru prelungirea stării de urgență! „Să nu ne întoarcem la greșelile făcute în 2010!”

Reunit online, Biroul Executiv al PRO România a hotărât să voteze prelungirea stării de urgență cauzată de pandemia de coronavirus doar dacă Guvernul Orban va îndeplini un set de 15 condiții, care nu sunt altceva decât garanții că economia României nu moare de tot!

Mocioalcă a explicat pentru expressdebanat.ro că liderii Pro România au hotărât astăzi și înființarea unei comisii parlamentare de anchetă privind achizițiile publice în domeniul sănătății, măsurile de șomaj tehnic și de diminuare a veniturilor bugetarilor, respectiv aplicarea legilor privind pensiile de stat și alocația pentru copii. „Am hotărât astăzi să inițiem și un proiect legislativ privind redirecționarea sumelor colectate la Pilonul II de pensii, începând cu data de 1 mai 2020, într-un fond special pentru combaterea coronavirusului. Banii vor fi administrați de Guvern pentru finanțarea serviciilor medicale, a medicamentelor, echipamentelor de protecție, a altor dispozitive sau echipamente medicale și a materialelor care pot fi utili-zate pentru prevenirea, limitarea, tratarea și combaterea COVID-19. De asemenea, fondul poate fi folosit pentru investiții în construirea, extinderea, modernizarea și dotarea de spitale, secții și alte tipuri de unități sanitare sau pentru achiziționarea de aparatură medicală”, a mai spus parlamentarul Pro România.

Semnalele din presă legate de achizițiile mai mult decât dubioase făcute în această perioadă de instituțiile statului n-au trecut neobservate, astfel că, parlamentarii Pro România vor iniția înființarea unei comisii parlamentare de anchetă care să elucideze felul în care Guvernul a organizat achizițiile publice în domeniul sănătății, pe perioada coronacrizei. Mocioalcă spune că trebuie pregătită din timp și ieșirea din criză, iar asta trebuie făcută fără afectarea pensiilor, a salariilor sau a altor beneficii sociale: „Nu trebuie să ne întoarcem la greșelile făcute în 2010”.

Deputații și senatorii partidului lui Victor Ponta vor vota prelungirea stării de urgență, doar în condițiile în care Guvernul va adopta mai multe măsuri. În primul rând, e vorba despre implementarea unui program de repornire a activității de producție și servicii începând cu data de 1 mai. Clarificarea restricțiilor pentru populație, extinderea, și pe teritoriul României, a dreptului de transport pentru lucrătorii sezonieri, sprijinul fiscal pentru firmele afectate de perioada de blocaj și solicitarea suplimentării sprijinului financiar din partea UE, în condițiile în care suma de 3,3 miliarde este insuficientă, sunt alte câteva condiții puse de Pro România Guvernului Orban. 

Potrivit lui Ion Mocioalcă, se mai condiționează votarea prelungirii stării de urgență de sprijinul pentru agricultură și pentru industria alimentară, de testarea la nivel național pentru COVID 19, de publicarea online, în timp real, a tuturor contractelor încheiate de autoritățile publice, de proiectul de finalizare a anului școlar 2019 – 2020, de excluderea măsurilor de diminuare a salariilor și pensiilor, dar și de suspendarea, pe perioada stării de urgență, a exportului de buștean.