Şedințele de Consiliu Local prea dese duc la limita răbdării tot mai mulți aleși locali, dar și pe cetățenii care participă la astfel de întruniri. Ședința de vineri a CL Timişoara, fiind încă una extraordinară, nu a făcut excepție. Iar spiritele s-au inflamat cu atât mai mult cu cât apărut o nouă listă de proiecte suplimentare, urcate pe site-ul Primăriei la scurt timp înainte de începerea ședinței, cum este cazul proiectului privind parcelele pentru locuințe destinate tinerilor.
Consilierul local PSD Luminița Țundrea i-a atras atenția edilului-şef că face prea multe ședințe extraordinare de plen. „Noi facem un apel la respectarea legii. Legea administrației publice reglementează un plen ordinar lunar în anumite condiții și plenurile extraordinare sau de îndată pentru cazuri excepționale. Apreciem că există o motivare a urgenței pentru acest proiect. Dar simplul fapt că există o motivare nu înseamnă că există și o urgență”, a spus Țundrea.
Primarul a răspuns că a programat o nouă ședință vineri, deși se convenise clar ca ședințele să nu se mai facă în ultima zi lucrătoare a săptămânii, la solicitarea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice pentru alt proiect, cu autobuze electrice.
Parcelele pentru tineri, măr (forțat) al discordiei
Discuții aprinse s-au creat și din cauza Proiectului de hotărâre privind validarea listei terenurilor disponibile şi libere de sarcini din inventarul Municipiului Timişoara-domeniul privat, care pot fi atribuite în folosinţă gratuită tinerilor între 18 şi 35 de ani pentru construirea unei locuinţe proprietate personală, pentru anul 2019. Lista este una votată de aproape doi ani, parcelele sunt aceleași, dar era necesar un vot formal la început de an pentru orice mică modificare. Doar două poziții de pe listă s-au schimbat, deoarece doi câștigători aveau 35 de ani de la depunerea proiectelor și au depășit vârsta la atribuire. Cei doi și-au recâștigat pozițiile pe listă în instanță.
Cristian Brâncovan, fost lider de galerie și în ultima vreme activist civic, i-a atras atenția primarului Robu că proiectul poate fi contestat în instanță din cauza manierei în care a fost supus la vot. „Ce se urmărește să se ascundă prin chestia asta? Discutăm despre o problemă de patrimoniu, există interese pe acest subiect, există persoane care pot să vă demonteze ce votați dumneavoastră. Nu înțeleg de ce noi, persoanele interesate, trebuie să venim la ședință, și nu le aduceți la cunoștință publică?”, a spus Brâncovan, cu referire la faptul că prea multe proiecte se votează pe liste adiționale, nu pe ordinea de zi anunțată de dinainte.
Primarul i-a răspuns că nu este o problemă de fond, dar va retrage proiectul de pe ordinea de zi, pentru a evita discuțiile ulterioare.