Timișoara vrea să cumpere 44 de autobuze electrice. Proiectul prevede și stații de încărcare

După ce în urmă cu câțiva ani, temporar, în oraș au circulat autobuze electrice pentru testare, Timișoara va avea propriile sale mijloace de transport de acest gen. Consilierii locali au votat azi semnarea unui protocol cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice pentru autobuze electrice noi, plus stații de încărcare.


Este vorba de un parteneriat, respectiv despre Protocolul de asociere privind realizarea în comun a unei achiziții publice ocazionale în vederea pregătirii și implementării în comun a proiectului „Achiziție de mijloace de transport public – autobuze electrice”. Cu autobuzele electrice se urmărește reducerea emisiilor de noxe poluante, iar proiectul face parte din Axa prioritară 4, privind sprijinirea dezvoltarii urbane durabile. În total, proiectul se referă la 44 de autobuze electrice noi, cu lungimea de 18 metri, în valoare de 132.000.000 lei, fără TVA.

De asemenea, pentru acestea sunt prevăzute 15 stații de încărcare rapidă, în valoare de 7.500.000 lei fără TVA și 44 de stații de încărcare lentă, în valoare de 5.500.000 de lei fără TVA. MDRAP trebuie să contribuie cu minimum 15% din sumă.

Timișoara a dorit să cumpere și 50 de troleibuze noi, cu poluare redusă, dar Administrația Fondului de Mediu a respins cererea de finanțare pentru că șase file din documentaţie nu aveau ștampila conformă cu originalul. Primăria a deschis un proces în acest sens.

Sursă foto: money.ro