Situația rămâne dramatică în Banat! Ninsorile revin!

Aproape 50 de localități din Caraș-Severin rămân în continuare fără energie electrică. Nici în județul Timiș situația nu este una mai fericită, circa 60 de localități fiind și aici nealimentate electric de mai bine de 24 de ore. Mii de oameni sunt într-o situație disperată, fără curent, apă sau căldură.

S-a oprit ninsoarea de aproape 24 de ore, însă urmările sunt cât se poate de grave. Peste 90 de echipe Enel intervin pentru remedierea problemelor. „În cursul nopții și dimineții au fost instalate grupuri electrogene în județul Timiș (Spitalul din Făget, o stație de carburanți, Uzina de apă 2, clienți casnici), județul Arad (clienți casnici) și județul Caraș-Severin (clienți casnici din localitățile Fârliug, Marga, Târnova, Brebu, Sacu). În cursul zilei de astăzi, echipele vor interveni prioritar la linia de înaltă tensiune ce deservește orașul Lugoj, precum și pentru instalarea de noi grupuri electrogene pentru alimentarea consumatorilor, în zonele unde conectarea generatoarelor poate fi realizată în condiții de siguranță”, informează compania de distribuție a energiei electrice. În municipiul Lugoj, situația este dramatică. De peste 30 de ore, locuitorii nu au curent electric, apă sau căldură.

De ieri dimineață, de la ora 8.00 și până acum, în județul Caraș-Severin s-au semnalat peste 60 de situații de urgență generate de manifestarea fenomenelor meteo periculoase pentru rezolvarea cărora au intervenit, după caz, pompierii militari, polițiștii cărășeni, furnizorul de energie, CFR, serviciile voluntare pentru situații de urgență, Poliția Locală. Cele mai multe situații semnalate s-au referit la copaci sau stâlpi căzuți și fire de curent rupte.

Astăzi nu au mers la școală elevii cărora unitățile de învățământ nu le puteau asigura încălzire, acesta fiind un ordin al prefectului. Aseară, la ora 20, peste 28.000 de oameni erau afectați de sistarea energiei electrice.

„Mai avem străzi înzăpezite unde se circulă cu dificultate: Reșița – str. Alunilor, Făgărașului, Sodolului, Câlnic, Cuptoare, Câlnicel și localitățile Zlagna, Armeniș, Buchin, Crivaia, Dealul Domașnei, Dezești, Biniș, Fizeș, Bocșa, Semenic, Ocna de Fier, Ciclova Montană, Valeapai, Turnu Ruieni. Avem un drum închis de Direcția de Drumuri Județene Caraș-Severin în perioada 15.12.2018-15.03.2019 pe Drumul Județean 582 care este închis pe tronsonul Brebu Nou-Slatina Timiș”, anunțau aseară reprezentanții ISU Caraș-Severin.

Deși s-au bucurat de ninsoare, proprietarii de pensiuni de pe Muntele Mic așteaptă încă alimentarea cu energie electrică a stațiunii. Turiștii au fost anunțați pe rețelele de socializare și au știut că e mai bine să rămână acasă. Ceea ce se anunța un weekend de vis cu prima zăpadă pe Muntele Mic s-a transformat în coșmar. Se pare că doar mâine ar putea fi realimentată zona Muntele Mic – Turnu Ruieni, Borlova, ne-a menționat omul de afaceri Horațiu Buna. „Deși ninsoarea s-a oprit, din păcate ambele linii de curent, care conectează Muntele Mic nu sunt funcționale. Se lucrează la deszăpezire, se poate urca cu 4X4 sau lanțuri. Stratul de zăpadă este de aproximativ 80 cm. Este picată în continuare rețeaua de curent electric în toată zona, nici satul Borlova nu are curent electric. La Muntele Mic avem două linii de alimentare, amândouă au picat. Și colegii de la deszăpezire au probleme, un utilaj a ajuns în șanț, însă drumul este mai bun între telescaun și platou, decât cel de la Borlova la telescaun”, ne-a menționat Horațiu Buna.

Veștile meteorologilor nu sunt deloc bune. De astăzi se întorc ninsorile în toată țara. Până marți, la ora 12, în nordul și în estul Olteniei, în jumătatea de vest a Munteniei, Transilvania, Maramureș, precum și în zona Carpaților Meridionali și Orientali vor fi precipitații mai ales sub formă de ninsoare și se va depune strat nou de zăpadă, în general între 10 și 20 cm. În prima parte a zilei de luni (17 decembrie) în Carpații Meridionali, la altitudini de peste 1.700 m, vântul va avea intensificări cu rafale ce vor depăși viteze de 70-80 km/h, iar ninsoarea va fi viscolită.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/