TRAGIC. Lugojul, la un pas de starea de necesitate! Pentru prima oară în istorie!

Pentru prima dată în istoria orașului, în Lugoj s-ar putea declara stare de necesitate. Este a treia zi în care oamenii nu au curent, ceea ce pune în pericol sănătatea populației, având în vedere că lugojenii nu au cu ce să se încălzească, iar apa nu are presiune la robinete.

După mai bine de două zile în care municipiul a stat fără curent, la nivelul Primăriei Lugoj s-a organizat Comitetul pentru Situații de Urgență. Lucrurile nu sunt deloc îmbucurătoare, în condițiile în care orașul este la un pas de starea de necesitate.

„Din păcate, trebuie să recunoaștem că este dramatică situația. Deja suntem în a treia zi când municipiul Lugoj, orașul Făget și împrejurimile nu sunt alimentate cu energie electrică, ceea ce ne dă o foarte mare bătaie de cap. În urma Comitetului pentru Situații de Urgență, am fost informați de compania Enel că până la ora 18 vor fi remediate problemele pe liniile de înaltă tensiune, iar până la ora 22, în mare parte stațiile de medie și de joasă tensiune, astfel încât parțial municipiul Lugoj și orașul Făget să fie alimentate cu energie electrică. La momentul acesta, prin prisma colaborării cu compania Enel, din păcate, trebuie să fiu sceptic față de termenele pe care le-au înaintat. Toate echipele sunt pe teren, în mod special reprezentanții de la ISU. În discuțiile pe care le-am avut personal cu inspectorul-șef i-am solicitat să trimită echipe în supravegherea intervențiilor celor de la Enel. Au toată disponibilitatea să îi sprijine, dar trebuie să se simtă și monitorizați pentru că au o responsabilitate enormă și anume siguranța cetățeanului. Pentru că atât timp cât afectează sănătatea omului prin situația care este la momentul ăsta, discutăm despre siguranța cetățeanului și mi-aș dori să nu intrăm în alte probleme delicate”, a declarat președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.

Nici primarul Lugojului, Francisc Boldea, nu este optimist când vine vorba despre actuala situație din oraș. „Am convocat această ședință împreună cu doamna prefect la Lugoj. Ați văzut că au fost 36 de persoane implicate în toată această acțiune. Dacă la început credeam că zăpada este inamicul numărul 1, de fapt cea mai grea problemă pe care o avem la această oră este cea legată de energia electrică pe linia de înaltă tensiune, pe 100 KV, ambele linii care intră în stația noastră fiind defecte la această oră. S-a intervenit cu pasul pentru a găsi defectele. Cei de la Enel ne spun că au găsit aceste defecte și spun că la ora 18 vom da drumul la înaltă tensiune și apoi să vedem care sunt firele din oraș sau transformatoarele care nu pot funcționa. Am adus în oraș câteva generatoare de rezervă pentru Uzina 1, pentru Uzina 2, pentru zona de dializă, pentru spital, ajutor pentru spital cu motorină. Dar eu consider că problema nu este rezolvată, până în momentul în care fiecare casă, fiecare centrală, fiecare copil are posibilitatea să se încălzească independent”, spune Francisc Boldea.

La această oră, Lugojul este alimentat parțial cu apă, prin câteva generatoare montate la Uzina de Apă, dar care nu pot genera presiune la robinete. Curent electric au doar instituțiile care dispun de generatoare proprii.