Sindromul post-COVID: „Peste 60% dintre cei care au făcut boala acuză astfel de simptome”

oboseala post covid
untitled design set 970x90 px

Multe persoane acuză diferite simptome după ce au trecut prin boala COVID-19. Este vorba atât despre dureri de cap și oboseală, cât și despre complicații grave precum hemoragii sau pneumotorax.

Sindromul post-COVID apare după ce pacientul a trecut printr-o formă moderată sau severă de COVID-19, dar poate apărea și în cazul celor care au făcut forme ușoare. Cuprinde un cumul de simptome care persistă în medie aproximativ trei luni, dar doctorii se tem că pacienții s-ar putea confrunta cu ele toată viața.

„Este un sindrom în care apar simptome cu durată de peste trei luni de la negativarea pacientului. Peste 60% dintre cei care au făcut boala acuză astfel de simptome, dintre care cel mai frecvent este astenia, oboseala, cea care le afectează activitatea. Nu își mai pot desfășura activitatea ca înainte, iar acest lucru este rău pentru individ, este rău pentru confortul lui, dar este rău și pentru societate. Frecvent acuză dureri de capă, dureri toracice, dureri musculare, simptomatologie supărătoare, sunt persoane care au insomnii, manifestări cardiace apărute în timpul bolii sau la un timp după negativarea bolii. Apare deci o nouă patologie. Dacă în perioada acută a bolii ne confruntăm cu aceste determinări organice diverse, iată că nu se opresc și continuă, devenind supărătoare. Riscul este să te supere o viață întreagă. Acesta este un alt motiv care ne determină să ne vaccinăm și să respectăm măsurile pentru că s-a constatat că și cei care au forme ușoare de boală pot prezenta acest sindrom post-COVID”, a explicat medicul Virgil Musta.

publicitate ziar expresb 1000x100

Există și situații în care lucrurile devin mai complicate.

„Sunt pacienți care s-au negativat, dar pe care nu îi putem externa pentru că au nevoie de oxigen pe care ei nu îl pot obține acasă. Sunt persoane care necesită în continuare 30 de litri de oxigen și sunt dependenți de spital. Sunt persoane care după un timp de la externare prezintă hemoragii, pneumotorax, diferite complicații care îi readuc în spital, iar aceste complicații se pot solda cu deces”, a mai precizat doctorul Musta.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/