Simona Neumann demisionează de la TM2023: „Motivația inițială s-a destrămat”

Directorul executiv al Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii a anunțat printr-o scrisoare publică faptul că i-a înaintat demisia din funcție, cu preaviz, primarului Dominic Fritz, președintele Consiliului Director al Asociației. 

Simona Neumann a coordonat în ultimii 9 ani, în calitate de director executiv, Asociația TM2021, acum TM2023.  În urma demisiei sale, contractul cu Asociația se va încheia începând cu 25 ianuarie 2022.

„Precizez că este alegerea mea personală la care am reflectat îndelung. Proiectul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii s-a confruntat în ultimii doi ani cu un climat de nesiguranță, caracterizat adesea prin decizii pripite și chiar contradictorii cu angajamentele luate în perioada în care orașul participa la concursul pentru titlul european sub umbrela Asociației. Astăzi, după aproape un deceniu de muncă și rezultate concrete, motivația inițială care m-a determinat să accept procesul candidaturii și, apoi, gestionarea Proiectului Timișoara-Capitală Europeană a Culturii, care m-a încurajat să pun mereu în prim-plan interesul comunității și al orașului, (chiar înaintea propriei persoane ce am fost adesea subiectul unor dezbateri inutile și fanteziste), s-a destrămat. Ceea ce înseamnă că misiunea mea în acest proiect, pentru care m-am întors la Timișoara în decembrie 2012, după o carieră internațională, se oprește aici.”, a anunțat Simona Neumann în scrisoarea publică transmisă luni.

CITEȘTE ȘI: Fritz vrea un nou început la Asociația TM2023: „Voi avea discuții cu Simona Neumann în 14 iunie”

În anul capitalei culturale, Timișoara va trebui să facă față cu succes și unui public european, iar pentru acest lucru va fi nevoie de decizii constructive, mai spune Simona Neumann, „(…) decât de «salvatori» cu o viziune distorsionată asupra trecutului și una, deocamdată, neclară în ceea ce privește viitorul imediat”.

„Prin demisia mea doresc să las loc decidenților politico-administrativi și reprezentanților oficiali în Consiliul Director al Asociației să se concentreze exclusiv pe asumarea obiectivelor ce le revin conform dosarului de candidatură câștigător și pe finanțarea și asumarea proiectului de importanță națională care are menirea de a schimba în bine destinul orașului. Ceea ce a fost mult și greu a trecut și a fost pregătit din punct de vedere al Programului Cultural. Prin urmare, nimeni nu va trebui să înceapă de la zero, iar o finanțare așa cum a fost deja anunțată public de către autorități că se va întâmpla la anul – finanțare de care Asociația nu a beneficiat până acum în mod predictibil și nici la nivelul asumat la început – va atrage încrederea și a mediului de afaceri de a se implica prin sponsorizări. Finanțarea publică și privată va putea, astfel, oferi condițiile pentru ca operatorii culturali să continue pregătirea unui program de succes în 2023 și a lăsa o moștenire solidă pentru viitorul Timișoarei, al României și al Europei. Timpul este acum elementul critic și nu mai trebuie irosit în discuții sterile.”, a continuat Simona Neumann.

În luna iunie, Simona Neumann publica o altă scrisoare deschisă în care anunța că primarul Fritz i-a solicitat să se retragă de la conducerea Asociației TM2023. La acea dată, Neumann susținea, de asemenea, că proiectul se află în „cea mai gravă criză din ultimii opt ani și jumătate”.

Ulterior, în noiembrie, primarul Fritz a anunțat că vrea să reducă valoarea cotizației pe care primăria o plătește Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii, în calitate de membru fondator. Întrebat despre care va fi rolul asociației în perioada următoare, având în vedere că toate finanțările din bugetul local către proiectele cuprinse în programul cultural sunt derulate exclusiv prin Centrul de Proiecte al municipiului, Dominic Fritz a răspuns: „Rămâne o întrebare deschisă.”

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/