Simbolul industrial al Reşiţei, joc imobiliar între Consiliul Local şi Barbălată!

Deşi au avut loc nenumărate discuţii privind obiectivul turistic care trece prin mijlocul oraşului, soarta acestuia rămâne încă incertă. Aleşii locali vor să păstreze funicularul, dar nu vor să arunce bani în van, iar proprietarul s-a săturat să aştepte, făcând presiuni cu demolarea acestuia.

Simbolul industrial al municipiului Reşiţa, funicularul, ce aparţinea cândva combinatului TMK şi care se degradează tot mai mult sub ochii cetăţenilor, se pare că va ajunge în mâinile adminstraţiei locale. Intenţiile Primăriei Reşiţa de a achiziţiona obiectivul turistic, destul de important pentru comunitate, sunt tot mai concrete. Municipalitatea este pregătită pentru atragerea de bani europeni care se vor orienta în preluarea şi modernizarea funicularului numai ca acesta să nu fie demolat.

CITEŞTE ŞI:BARBĂLATĂ VS. CONSILIUL LOCAL!

Mi-am exprimat dorinţa de a colabora cu proprietarul, în sensul că aşteptăm fonduri europene care vin undeva în această vară sau cel puţin liniile de finanţare vor fi stabilite în această vară. Dacă găsim posibilităţi de a încheia un parteneriat, m-aş bucura să modernizăm acest obiectiv sau cineva să o facă. Nu trebuie să fie doar estetic, ci să prezinte siguranţă, să fie funcţional, să i se dea o utilitate, pentru că este un obiectiv important care poate fi adaptat cerinţelor europene”, a declarat edilul-şef Mihai Stepanescu.

Nu se ştie pe ce se va vinde

Potrivit acestuia, problema simbolului reşiţean nu ar trebui tratată doar din punct de vedere economic, să iasă cineva în câştig, ci lucrurile să decurgă legal şi moral. Astfel că preluarea funicularului nu se va face în schimbul unui ,,munte” de fier vechi, aşa cum şi-a arătat disponibilitatea proprietarul. „Vor fi analizate toate posibilităţile de către Consiliul Local, de direcţiile şi serviciile primăriei, iar într-o şedinţă publică vom afla care sunt soluţiile legale de schimb sau de parteneriat ori intenţiile concrete de a moderniza acest obiectiv. Eu m-aş bucura pentru prima variantă: l-ai cumpărat, nu îl demola, pentru că interesul este public, aş susţine chiar această variantă, cea mai simplă de altfel”, a adăugat primarul Reşiţei.

CITEŞTE ŞI: SOARTA FUNICULARULUI, ÎN MÂINILE REŞIŢENILOR!

În altă ordine de idei, actualul proprietar al funicularului, omul de afaceri cunoscut sub numele de Barbălată, spune că nu vrea să sărăcească bugetul primăriei, ci vrea un schimb de fier vechi. „Am înţeles că, 90 la sută, administraţia locală va achiziţiona obiectivul. Dacă anul 2014 nu va aduce această schimbare, în cel mai rău caz, va fi demolat. Nu vreau bani de la primărie. M-am gândit la un schimb de fier vechi. Asta am propus conducerii. Nu vreau să sărăcesc bugetul primăriei în acest caz”, a precizat omul de afaceri Costel Ciobanu.

CITEŞTE ŞI: EXCLUSIV BARBĂLATĂ E DISPUS SĂ VÂNDĂ FUNICULARUL!

Dacă luăm în calcul şi varianta demolării, aspectul nu ar reprezenta cea mai simplă şi uşoară variantă. „Asta presupune o mare organizare de şantier, macarale, aparate de tăiere, zgomot şi deranj, extrem de sesizabile. Nu este deloc uşor să tai tot funicularul”, a conchis Mihai Stepanescu.

Comments

  1. Razvan says:

    Magnatul care vinde shaworma si fier vechi! D-le Primar nu v-a mai asociati imaginea cu acest individ …. Vă afecteaza pe termen lung. Vă rog sa imi permiteti sa dau si eu un sfat …. ” nu va reusi niciodata sa taie fara aprobarea dumneavoastra sau a comsiliului ” aprobarile va trebui sa le obtina de la conducerea orasului Resita ” transformat de dansul in comuna “. Sper sa vad intr-o zi si razbunarea comunitatii.
    Daca avea posibilitatiile necesare , includ aici si cele financiare , ar fi disparut de mult acest furnicular si dupa modul in care gandeste ar fi lasat si un crater imens la fiecare stalp.