Sfaturi și încurajări pentru viitorii doctori! Noul an universitar a debutat și pentru studenții de la Medicină

Viitorii medicii au ajuns la linia de start și în acest an. Festivitatea de deschidere nu a mai avut loc, ca de fiecare dată, în incinta Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara. Rectorii instituțiilor de învățământ superior din Timișoara, dar și prorectori s-au întâlnit cu studenții în mediul online.

Evenimentul, la care au participat sute de persoane, a avut loc pe platforma Zoom, dar putea fi urmărit, în timp real, și pe YouTube. Viitorii medici au primit sfaturi de la cei patru rectori ai instituțiilor de învățământ superior din Timișoara care au încheiat, în acest an, un parteneriat – Alianța Timișoara Universitară.

„Noi gândim că medicina nu poate fi făcută decât în mod tradițional. Situația în care noi începem noul an universitar este o situație de avarie. Pentru a putea să ne revedem, în primul rând va trebui să realizăm anumite armonizări legislative care să ne permită cazarea în cămine și participarea studenților la activitățile practice, la activitățile clinice în spitale. Principalele spitale, baze clinice ale universității, sunt spitale COVID-19 sau suport-COVID-19. Conform legislației, accesul în aceste unități nu este permis. Urmărind și situația pandemiei în România și în Timișoara vom începe treptat și activitățile on site”, a spus Octavian Crețu, rectorul UMFT.

Prezent la festivitatea online a fost și rectorul Universității de Vest din Timișoara, care a spus că deși noul an este unul atipic, bobocii nu trebuie să considere că fac parte dintr-o generație de sacrificiu.

„Pentru boboci, este începutul în noua viață de student. Este un an universitar diferit, unul atipic. Pandemia ne-a făcut să fim mai temători, mai rezervați, dar aș spune că trebuie să vedem și partea optimistă a lucrurilor. Iată că viața aduce noi provocări în care noi trebuie să ne adaptăm. Această nouă provocare nu trebuie să vă transforme într-o generație de sacrificiu. Sunteți prima generație care începe anul universitar online, dar studenții la medicină au și o altă direcție și o altă gândire. Inovarea este parte a sistemului medical, iar așteptările sunt foarte mari de la voi, viitorii medici”, a spus Marilen Pirtea, rectorul UVT.

„Peste câțiva ani vă văd cetățeni de nădejde, intelectuali care generează energii pozitive. Nu e un drum ușor. În următorii șase ani nu va fi vorba doar de inteligență. Pentru că e clar că o aveți. În competiție vor câștiga cei care depun un efort consistent. Trebuie să vă auto-disciplinați și să vă căutați motivare și o bună reziliență. Nu este o universitate ușoară, dar tot ceea ce este greu oferă satisfacții foarte mari când ajungeți la obiectiv. În cazul mediciniștilor, apare și mai multă responsabilitate. Va trebui să vă îngrijiți și de comunicare, empatie, forme de psihologie și nu uitați tehnologia. În viitor, medicul va fi pe jumătate inginer”, a spus Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica din Timișoara.

Cosmin Popescu rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului a spus că responsabilitatea este cuvântul care descrie meseria de medic.

„Vorbesc în calitate de prieten al dumneavoastră, în calitate de dascăl și în calitate de reprezentant în relația pe care o avem în cadrul acestui parteneriat frumos. Mesajul meu se adresează acestei generații care a ales o meserie care te obligă la foarte mult studiu, dar în mod special la responsabilitate. În meseria aceasta nu prea puteți greși. Apreciez că ați găsit o cale să îmbrățișați această meserie. Vă doresc multă putere de muncă, este o universitate cu solicitări uriașe și constructive, dar cu siguranță rezultatele nu vor întârzia să apară”, a spus Cosmin Popescu, rectorul USAMVBT.

Mesaje pentru boboci, dar și pentru studenții din anii mai mari au avut și Marius Craina, Daniel Lighezan, Dorel Săndesc, Victor Dumitrașcu, Bogdan Timar și Daniel Motoc. Printre sfaturile oferite, s-au strecurat și unele legate de pandemia COVID-19. Tinerilor li s-a spus să poarte mască și să se protejeze. Anul universitar 2020-2021 a debutat în format online, dar în funcție de evoluția pandemiei lucrurile se pot schimba, iar studenții pot fi chemați oricând în sălile de curs.

Numai la Facultatea de Medicină Generală au fost admiși, în acest an, 325 de studenți pe locurile bugetate și 128 la taxă. La UMFT studiază, în total, aproximativ 7.000 de tineri.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/