Start HoT:Week! O săptămână plină cu evenimente dedicate patrimoniului cultural al Timișoarei

po 1000x100px (4)

În perioada 21-26 septembrie 2020, cetățenii se pot bucura de Săptămâna Heritage of Timișoara HoT : Week. Șapte zile cu evenimente dedicate fondului construit și poveștilor uitate ale Timișoarei. HoT : Week se desfășoară în cadrul programului cultural Heritage of Timișoara, implementat de Asociația „Prin Banat” și se află la cea de-a patra ediție.

HoT : Week debutează astăzi, 21 septembrie, la ora 18:00, în Piața Unirii, cu vernisajul HoT : Cetate, care constă într-o colecție de ilustrații realizate de artiști locali. Colecția este inspirată din poveștile și starea de conservare a imobilelor de patrimoniu din Cetate, cel mai vechi și cel mai popular cartier al Timișoarei.

Marți, 22 septembrie, are loc un alt eveniment de vernisare, de data aceasta dedicat instalațiilor urbane HoT: Cetate, ce vor fi amplasate în diverse locații din Cetate. Instalațiile spun poveștile a nouă dintre cele mai interesante clădiri istorice ale Timișoarei. Vernisajul se va desfășura sub forma unui tur ghidat, coordonat de Claudia și Cristian Vancea.

Unul dintre cele mai așteptate evenimente din cadrul HoT : Week este deschiderea, în premieră, a Muzeului Mühle.

„Familia Mühle deține o istorie extraordinară și prea puțin cunoscută. Marii florari ai Timișoarei au adus faimă orașului prin activitățile pe care le-au desfășurat și i-au purtat prestigiul, prin rozele lor, până la marile curți ale Europei. Ei au lăsat în urma lor o moștenire importantă, care nu este, din păcate, coagulată într-un singur spațiu în Timișoara, astfel încât povestea lor să fie accesibilă publicului larg. Muzeul Mühle este o inițiativă de culegere și punere laolaltă a tuturor informațiilor, documentelor și obiectelor disponibile identificate, care au aparținut sau au o legătură directă cu renumita familie de florari timișoreni. Colecția va putea fi vizitată în perioada 23 septembrie – 24 octombrie”, a spus Mihai Moldovan, coordonatorul Heritage of Timișoara:Cetate.

Deschiderea Muzeului Mühle va avea loc miercuri, la Casa cu iederă (Bulevardul Corneliu Coposu, nr. 5), începând cu ora 18:00. Deschiderea va fi precedată de un tur ghidat al obiectivelor din oraș care au legătură cu îndrăgita familie de florari, coordonat de Vlad Pată. Cu ocazia acestei inițiative, grupul de artiști Psihodrom a creat o coloană sonoră specială pentru Muzeul Mühle, ce va putea fi ascultată tot miercuri, la marea deschidere.

Al patrulea eveniment din cadrul HoT : Week se va desfășura joi, 24 septembrie, între orele 17:00-22:00, în Parcul Botanic. HoT : Parks/Botanic propune o serie de activități în aer liber: un picnic de arhitectură cu povești și voie bună, tururi ghidate de Cetate cu Ludovic Satmari și Claudia și Cristian Vancea, proiecții video, prezentări istorice, concerte și jocuri.

Una dintre cele mai interesante activități va fi un tur ghidat al Parcului Botanic, prin care va fi prezentată impresionanta evoluție a parcului. Turul va fi coordonat de peisagiștii Raluca Rusu și Alex Ciobotă, cărora li se vor alătura doi invitați speciali: arh. Oana Grumeza, fiica arhitectei care a proiectat parcul, și Prof. Univ. Gicu-Gabriel Arsene. Tot în cadrul HoT : Parks/Botanic va avea loc și un atelier de storytelling cu plante din basme, adresat copiilor cu vârste între 6 și 12 ani, susținut de specialista în etnologie Nicoleta Mușat. Evenimentul se va încheia cu un concert minunat marca Eufonia.

Vineri, 25 septembrie, echipa proiectului Heritage of Timișoara va lua o pauză bine-meritată și va participa la un tur ghidat de Cetate, coordonat de Alexandra Irimia (Timișoara Tour Guide). Turul va avea ca punct final Muzeul Corneliu Mikloși, unde va avea loc, începând cu ora 18:00, deschiderea Bienalei timișorene de arhitectură, ediția 2020.

Simpozionul Heritage Responsability este ultimul eveniment din cadrul HoT : Week, organizat în colaborare cu BETA – bienala timișoreană de arhitectură. Acesta va avea loc în data de 26 septembrie 2020, în Piața Sfântul Gheorghe din Timișoara, începând cu ora 19:00.

Simpozionul Heritage Responsability propune chestionarea temei sustenabilității fondului construit cu valoare istorică, atât din perspectiva responsabilității pe palier social, cultural și ecologic asupra sa, cât și din perspectiva relației dintre fondul construit cu valoare istorică și schimbările climatice.

Astfel, prin importanța și actualitatea temei, simpozionul este un efort de a ancora proiectele și actorii locali din sfera salvgardării și cercetării patrimoniului, la discursul internațional, facilitând dialogul și schimbul de bune practici în domeniu. Simpozionul va fi încheiat cu o masă rotundă, cu participarea invitaților: Maria Tîrtea (Direcția Județeană pentru Cultură Timiș), Sergiu Sabău (F O R / Faber.community), Bogdan Gărgăriță (Detaliul Neoromânesc), Eugen Vaida (Asociația Monumentum), Vlad Pată (Asociația Prin Banat), arh. Klaus Birthler. Discuția va fi moderată de arh. Anca-Raluca Majaru.

Mai multe detalii despre programul HoT : Week se găsesc pe pagina de Facebook a Heritage of Timișoara și Asociația „Prin Banat”. Participarea la evenimentele din cadrul HoT : Week este gratuită. Evenimentele se vor desfășura ținând cont de situația curentă și cu respectarea tuturor normelor în vigoare privind distanțarea fizică și pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

Heritage of Timișoara: Cetate este un proiect al Asociației „Prin Banat”, susținut de Ordinul Arhitecților din România, din timbrul de arhitectură, co-finanțat de AFCN și realizat cu sprijin din partea Asociației Banat IT.Proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara.

Sursă foto: Sorin Silaghi