Sentință devastatoare: Președintele Dunca, urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu!

dunca dna

Tribunalul Caraș-Severin a hotărât că șeful Consiliului Județean Caraș-Severin trebuie să dea explicații amănunțite într-un dosar de corupție legat de modul suspect în care instituția a pierdut 2,5 milioane de euro în favoarea unei firme care nu-i este deloc străină! Consilierii județeni PNL nu au nici ei motive de liniște!  

Direcția Națională Anticorupție clasase plângerea penală formulată împotriva lui Romeo Dunca pentru posibila săvârșire a infracțiunilor de trafic de influență și abuz în serviciu. Numai că Ionuț Popovici a prezentat argumente solide, multe dintre ele reprezentând dezvăluiri marca Express de Banat, pentru care Tribunalul Caraș-Severin a admis plângerea formulată de consilierul județean împotriva ordonanţelor procurorilor anticorupție! Ordonanțe pe care le-a desființat în parte. În consecință, instanța a dispus „trimiterea cauzei Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara pentru completarea urmăririi penale în dosarul nr. 142/P/2021, în privinţa infracţiunilor prevăzute de art. 297 alin.1 Cod Penal”! Articol de lege care prevede că „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Răspunderea penală a președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin e atrasă, printre ele, de cele petrecute în relația contractuală pe care instituția a avut-o cu SC Alpha Construct Sistem SRL. Mai exact, de modul în care Romeo Dunca și consilierii județeni PNL au ales să apere interesele administrației publice în procesul cu miză de 2,5 milioane euro. Proces pe care, în primă instanță, Consiliul Județean îl câștigase! Se întâmpla în mandatul lui Silviu Hurduzeu, când în sala de judecată instituția a fost reprezentată de propriul jurist. În calea de atac, Romeo Dunca a ales să trimită, cu girul aleșilor județeni, e adevărat, un avocat pe care îl cunoștea. S-a dat de gol de unul singur! Consiliul Județean a pierdut de data asta procesul și cele 2,5 milioane euro au rămas în conturile firmei respective. Express de Banat a atras atenția la vremea respectivă asupra relațiilor dintre SC Alpha Construct Sistem și Romeo Dunca, relații confirmate cu jumătate de gură chiar de președintele CJ, dar mai ales asupra modului în care au fost achiziționate serviciile juridice. Președintele a încercat s-o scalde, să plaseze totul într-un cadru cât se poate de legal, numai că hârtiile ce-i poartă semnătura îl contrazic flagrant.

Cert este că Romeo Dunca s-a cam îngropat de unul singur. Practic, probele sunt indubitabile, iar propriile sale cuvinte îl incriminează și mai tare în loc să-l disculpe. Dar asta rămâne să confirme sau să infirme instanțele de judecată, noi doar prezentăm o stare de fapt. Începem cu cele afirmate de președintele CJ în ședința din 18 iunie 2021. „Eu am găsit o companie, acum, sigur, am găsit un avocat foarte bun pe care îl cunosc în privat!”, și-a motivat Romeo Dunca proiectul de hotărâre prin care le cerea aleșilor județeni să aprobe achiziționarea unor servicii juridice de consultanță, de asistență și de reprezentare a Consiliului Județean în dosarul amintit. Numai că, la acea dată, contractul cu „avocatul foarte bun pe care îl cunoștea în privat Romeo Dunca” era deja încheiat! Încă din 11 iunie 2021! Președintele CJ a dat în bâlbâieli și într-un final a spus că, de fapt, 11 iunie reprezintă data întocmirii contractului și primirii lui pe email, data de 18 iunie fiind cea la care l-a semnat. Imediat după votul consilierilor județeni. Și dacă lucrurile ar sta așa cum pretinde Romeo Dunca totul pare cusut cu ață albă. La data de 14 iunie Curtea de Apel Timișoara rămăsese în pronunțare! Cu alte cuvinte, Romeo Dunca a cerut consilierilor județeni și a primit votul acestora  pentru încheierea contractului de asistență juridică după ultimul termen de judecată! Știa foarte bine asta, doar el este cel care a inițiat proiectul de hotărâre și tot el a semnat contractul. Când și cum rămâne să stabilească procurorii DNA și instanțele de judecată. Până atunci, soluția Tribunalului Caraș-Severin dă o altă greutate celor susținute de Popovici: „între făptuitorul Dunca și numitul Constantin Isvoranu, cel care controlează SC Alpha Construct Sistem SRL, există o prietenie notorie, fapt care conduce la o reală suspiciune în ceea ce privește dosarul civil în cauză, respectiv la gruparea care a făcut posibilă prejudicierea bugetului județului Caraș-Severin cu aproximativ 3 milioane de euro.”

Romeo Dunca susține că nu-și face nicio grijă, că totul a fost perfect legal, că nimic din cele reclamate nu au fost făcute cu încălcarea legii. Mai mult decât atât, a dat de înțeles că se aștepta la o astfel de soluție a Tribunalului Caraș-Severin. „Păi nu ați știut dinainte?! Asta e, o mai lungim un pic, ce să facem?! Scrieți ce doriți despre asta. Eu așa bănuiam, că o să se admită, că așa de mult a durat pronunțarea… O trebuit analizată în amănunt. Nu știu. Asta complică lucrurile. Om vedea ce-o fi. Mai trebuie muncit ca să dovedim că domnul Popovici bate câmpii cu plângerile lui. DNA a cercetat cauza în amănunt, prim-procurorul și-a spus cuvântul. Asta este, dacă instanța are o altă părere, asta este. Nu poate nimeni că comenteze decizia. Rămâne să vedem, DNA să mai muncească, să-și apere punctul de vedere. Probabil peste câteva luni tot asta să fie soluția. Nu mă încurcă pe mine soluția asta, îl ajută pe Popovici, că noi am făcut o plângere penală de inducere în eroare a autorităților. Adevărul tot ăla e, ce fapte penale dacă nu sunt?! Domnul Popovici bate câmpii! Lucrurile au fost desfășurate legal. Motivul pentru care s-a pierdut procesul a fost nedepunerea la termen a pretențiilor de către administrația trecută. Putea să vină oricine să ne apere. S-a depus tardiv! Ne judecă instanțele din Caraș-Severin, care știm că de multe ori au greșit. Nu vă ambalați prea tare!”, a comentat Romeo Dunca pentru expressdebanat.ro.

CITEȘTE ȘI: 

INCENDIAR. Dunca și-a săpat singur groapa de 2,5 milioane de euro de la Consiliul Județean!

VICTORIE. Președintele Dunca – șah-mat în 5 meciuri purtate cu Ionuț Popovici

Declarat nevinovat de către DNA, Dunca îl trimite la rândul lui pe Popovici în fața procurorilor!

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/