Senatorul Chisăliță îi amintește ministrului Muncii un obiectiv strategic al Guvernului!

Senatorul PSD Narcis Ionuț Chisăliță a adresat la începutul acestei săptămâni o interpelare ministrului Muncii și Justiției Sociale, Marius-Constantin Budăi, cel care i-a luat locul Liei Olguța Vasilescu, fostul ministru al Muncii a cărui activitate s-a intersectat, de asemenea, cu aceea a parlamentarului social-democrat de Caraș-Severin.

„România se confruntă cu o transformare socio-economică profundă, datorată schimbărilor demografice fără precedent. Se estimează că ponderea populației cu vârsta mai mare sau egală cu 65 de ani se va dubla, de la 15% la 30%, până în anul 2060, existând posibilitatea de a exercita o presiune puternică asupra costurilor aferente pensiilor, serviciilor medicale și serviciilor de îngrijire de lungă durată”, scrie Chisăliță în prima parte a interpelării, citând din Nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern privind aprobarea Strategiei naționale pentru promovarea îmbătrânirii active și protecția persoanelor vârstnice pentru perioada 2015-2020 și a Planului strategic de acțiuni pentru perioada 2015-2020.

CITEȘTE ȘI: Senatorul Chisăliță îi dă de lucru Olguței Vasilescu!

De asemenea, amintește senatorul, conform aceleiași strategii, obiectivul numărul 3 este „Obținerea unui grad mai ridicat de independență și siguranță pentru persoanele cu necesități de îngrijire de lungă durată” prin crearea sistemului unificat de îngrijire de lungă durată – ÎLD.

Având în vedere cele expuse în preambulul interpelării, Narcis Ionuț Chisăliță îi cere ministrului Budăi să-i comunice în scris următoarele: „1. Care este, în prezent, numărul populației cu vârsta mai mare sau egală cu 65 de ani și cum arată această situație defalcată pe anii vizați de Strategie, respectiv 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 și 2020, și pe judete, respectiv localități?; 2. Care este, în prezent, numărul populației cu vârsta mai mare sau egală cu 65 de ani, încadrată la capitolul «necesități de îngrijire de lungă durată» și cum arată această situație defalcată pe anii vizați de Strategie, respectiv 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 și 2020, și pe județe, respectiv localități?; 3. Care este gradul de îndeplinire a obiectivului strategic numărul 3 din cadrul Strategiei la nivelul tuturor punctelor sale? În acest sens, vă rog să îmi prezentați o situație detaliată atât pe puncte, cât și pe județe, respectiv localități; 4. În ce a constat până acum și va consta până la finele anului 2020 fiecare acțiune prevăzută în Planul strategic de acțiuni pentru perioada 2015-2020 privitor la persoanele cu necesități de îngrijire de lungă durată?“.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/