Securi de luptă sud-africane, donate de expeditorul ceh Emil Holub! Pot fi văzute la Muzeul Banatului din Timișoara

1000x100 (2) STPT job 1000x200

Securile de luptă sud-africane, de tipul Marutse – Mambunda, sunt piesele ce pot fi admirate la Muzeul Național al Banatului din Timișoara. Acestea au fost donate de exploratorul ceh Emil Holub în octombrie 1894 și fac parte din Colecția de Arme a Secției de Istorie din cadrul instituției.

Armele sunt descrise ca fiind securi de luptă, deoarece lamele de formă triunghiulară erau alungite și mult mai subțiri decât cele utilizate la activități cotidiene. Lamele erau fixate într-un cap de lemn, de formă bombată, existent în partea superioară a mânerului. Mânerele erau relativ scurte și realizate din lemn de bauhinia.

„Acest tip de securi era destul de răspândit în zona central – sudică a continentului african, piese de această factură fiind indentificate și în extremitatea sud-estică a continentului, pe teritoriul actualului stat Eswatini, fost Swaziland.”, transmit reprezentanții Muzeului Banatului.

Emil Holub (1847-1902) a efectuat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea mai multe expediții în arealul sud-african, întorcându-se în Europa cu numeroase bunuri de factură exotică, expuse și apoi donate unor importante instituții muzeale austro-ungare.

1000x100 (3) 1000x100 (4)

În anul 1881, Holub a devenit membru de onoare al Societății de Științe Naturale din Timișoara, iar în anii 1882 și 1887, la invitația Societății, a susținut o serie de conferințe la Timișoara, primite cu entuziasm de publicul bănățean.

Banii strânși de la ultimele conferințe timișorene au fost folosiți la organizarea unei mari expoziții africane la Viena în anul 1892. Drept mulțumire pentru ajutorul acordat, Holub a donat muzeului timișorean o colecție de exponate etnografice și biologice africane, formată din 140 piese.

Piesele din imagine pot fi văzute pe parcursul lunii octombrie, la etajul 1 al Bastionului Maria Theresia, de marți până duminică, în intervalul orar 10.00-18.00.

Brantner 1000x100px Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/