Secetă extremă în Timiș. Specialiștii Direcției Agricole lucrează la foc continuu să evalueze pagubele

cornfield 4240209 1280

Culturile agricole din întreg județul sunt afectate de secetă. Temperaturile de peste 30-32 de grade sunt critice pentru rezistența plantelor, spun specialiștii Direcției Agricole. Cele mai afectate sunt culturile de primăvară, în special porumbul. Activitatea specialiștilor Direcției Agricole s-a dublat, în acest context, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. 

În Timiș, aproape zilnic sunt câte 10 echipe pe teren, care evaluează pagubele fermierilor. Asta în contextul în care există un deficit de angajați executivi la Direcția Agricolă. Nouă posturi vacante sunt blocate în acest moment. 

„Din datele meteo, se știe că este cea mai secetoasă vară din ultimii 60 de ani. Seceta pedologică deja putem spune că este puternică spre extremă, iar temperaturile ridicate din aer de peste 30-32 de grade sunt critice pentru rezistența plantelor. Vorbim în mod deosebit de porumb, cel puțin în județul Timiș este cea mai afectată cultură. De asemenea, există un grad foarte ridicat și la soia și mai puțin la floarea-soarelui. Deci cele mai afectate culturi sunt cele de primăvară. În acest moment, comisiile formate din reprezentanții Direcției Agricole, APIA și de la nivelul UAT-urilor evaluează pagubele fermierilor care au depus înștiințări la nivelul UAT-ului. 10 comisii pleacă aproape zilnic în teritoriu și efectuează aceste evaluări.”, a declarat Simona Jurca, directorul adjunct al Direcției Agricole Timiș.

Activitatea specialiștilor este una intensă și greoaie, a mai spus directorul adjunct al Direcției Agricole Timiș. Verificările privind culturile agricole se vor face până în 30 noiembrie, urmând ca, apoi, fermierii să fie despăgubiți.

„Este cald afară și colegii noștri sunt pe câmp și evaluează aceste pagube. Tocmai de aceea s-a dat un ordin prin care s-a prelungit perioada de evaluare. La culturile de primăvară, întocmirea proceselor-verbale și evaluarea acestor culturi se poate face până la data de 30 noiembrie inclusiv. Motiv pentru care vin cu o rugăminte la fermieri: să trimită aceste înștiințări chiar și în luna septembrie. Nu au fost suprafețe atât de mari afectate cum sunt anul acesta. Avem peste 120.000 de hectare doar de porumb. În anii trecuți nu au fost atât de mari problemele cu seceta sau erau zonate. Acum este vorba de tot județul.”, a mai spus Simona Jurca.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/