Tramvaiul turcesc nu deraiază din cauza țevilor de milioane!

tramvai turcesc resita

Noile conducte de apă și canal pe care Aquacaraș le introduce în Reșița nu vor obliga la spargerea carosabilului și a trotuarelor pe care austriecii de la Porr le asfaltează odată cu reintroducerea tramvaiului.

De mai bine de două luni e șantier în toată regula pe relația Kaufland – Victoria – Intim – Triaj, iar în perioada imediată lucrările se vor extinde și pe Bulevardul Revoluția din Decembrie. Pe acest tronson ar urma să se lucreze concomitent, atât la modernizarea căii de rulare, cât și la înlocuirea conductelor vechi de apă și canalizare, pentru care societatea Aquacaraș a obținut o finanțare europeană, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2. Numai că, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene întârzie semnarea contractului, ceea ce pune în pericol respectarea graficului de lucrări. Primarul Reșiței și directorul Aquacaraș caută soluțiile cele mai potrivite pentru ca acest lucru să nu se întâmple.

Dacă pentru zona Kaufland, intersecția străzii Făgărașului cu Bulevardul Muncii și cu Bulevardul Republicii, unde ar fi trebuit efectuate lucrări încă de acum cinci ani de operatorul de apă și canal prin POIM 1, s-au găsit soluții, pentru Muncitoresc – Lunca Pomostului încă se așteaptă semnarea contractului pe POIM 2 și se caută o rezolvare cât mai rapidă a acestei probleme.

„În zona Lunca Pomostului, de la Universitate până la Poliție, pe Bulevardul Revoluția din Decembrie avem un «conflict», pentru că în paralel cu lucrările de modernizare a liniei de tramvai, va trebui să tragem și o conductă de apă și o canalizare nouă și mai avem în zona Muncitoresc, pe lângă Catedrală, Pasaj TMK, Poșta Veche, până la Casa de Cultură, o joncțiune, de fapt e vorba de aceeași conductă pe care o joncționăm la podul de la Cultural. Aceste două tronsoane, va trebui să le tratăm integrat cu cei de la Aquacaraș și sperăm să reușim să o facem, să nu ne pună în întârziere.”, a explicat primarul Ioan Popa.

Pentru că semnarea contractului pe POIM 2 tergiversează, iar constructorul care execută lucrări la calea de rulare a ajuns deja în Triaj, municipalitatea a găsit și o soluție de avarie împreună cu societatea Aquacaraș.

„Sub nicio formă Porr-ul nu va opri lucrările! În cel mai rău caz, dacă nu se reușește semnarea contractului POIM 2 la timp și Aquacaraș nu are un constructor care să lucreze acest tronson, ne vom asuma împreună cu colegii de la Aquacaraș achiziția de țeavă și o vom pune în paralel. O punem noi împreună cu operatorul de apă și canal, în regie proprie, urmând ca ulterior, după semnarea contractului POIM, să decontăm lucrarea, ca într-un sistem pe care l-am mai practicat la Centrul Civic acum doi – trei ani: lucrări retrospective, adică lucrări care au fost făcute din fonduri proprii, iar banii urmând să fie rambursați din fonduri europene.”, a declarat pentru expressdebanat.ro, primarul Reșiței, Ioan Popa.

De cealaltă parte, Gheorghe Filipescu, directorul Aquacaraș, a mers în Capitală pentru a afla de ce nu s-a semnat nici până la această oră contractul pe POIM 2, asigurându-ne că, sub nici o formă, nu va permite ca proiectul derulat de municipalitate să fie periclitat.

„Sunt la București să văd unde s-au împotmolit lucrurile, și voi ști mai multe în zilele următoare, însă Aquacaraș nu va încurca proiectul primăriei, indiferent de ce natură este efortul. Există și această posibilitate de a ne deconta cheltuielile după semnarea contractului, dar și altele, iar eu sunt disponibil la orice variantă care va duce la fluidizarea lucrărilor cu Porr-ul. Eu sunt conștient că nu putem veni noi să spargem asfaltul după ce ei termină lucrarea!”, a precizat directorul Aquacaraș.