Ce se amenajează pe malul râurilor cărășene dispare peste noapte!

Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin se confruntă cu o problemă majoră în cadrul lucrărilor de întreținere și modernizare a cursurilor râurilor din județ. Lucrările nefinalizate sunt cotropite de hoți.

Pe lângă faptul că locuitorii județului consideră albia râurilor drept depozite de gunoaie, cărășenii fură tot ce prind de pe mal pentru că lucrările de renovare începute au rămas în standby din lipsă de fonduri. „Din toate lucrările nefinalizate se fură piatră, fier, plasă de sârmă, tot ce se poate lua. Când amenajarea va fi reluată, după ce au fost supuse ploilor, vântului, ce a mai rămas va fi deteriorat și se va lua de la capăt cu renovarea”, precizează Dorin Gavril, șeful Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin.

Cea mai importantă lucrare prevăzută în programul de investiții pentru acest an este cea a sectorului Bocșa-Gătaia de pe râul Bârzava, zona unde apar cele mai mari probleme pentru că în fiecare primăvară și toamnă sunt inundații. Această parte a proiectului însă nu are bugetul suficient pentru că fondurile alocate amenajării sunt mai mici decât ar fi necesar pentru finalizarea lor. „Ar mai fi nevoie de circa 1400 de lei pentru finalizarea lucrărilor începute de anul trecut. Din păcate aici au fost alocate doar 1.000 lei, dar am făcut demersurile necesare ca să obținem mai multe fonduri”, explică Dorin Gavril.

O veste bună este că unele râuri ar putea dispune de fonduri europene pentru a fi renovate și poate în acest caz renovarea se va realiza într-un timp mai scurt ca să nu mai permită hoților să distrugă ce a fost construit. „Râul Pogăniș s-ar putea să fie amenajat pe fonduri europene. Vorbim de 100 de kilometrii, cu maluri amenajate și cu tot ce ar mai fi nevoie”, mai adaugă șeful Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin.

banner 1000 x 100 hd