Școli noi în periurbanul Timișoarei. Elevii vor putea studia unde locuiesc

scoala noua ghiroda 2

Școlile din Timișoara vor putea „respira” în viitor. Comunele din jur, populate masiv în ultimii ani, își construiesc noi clădiri în care să învețe îndeosebi copiii din primar și de la gimnaziu. 

În fiecare an, Timișoara se confruntă cu lipsa spațiilor în care copiii să poată studia, iar unul dintre motivele indicate de autorități este legat de faptul că mulți dintre părinții care locuiesc în localitățile periurbane aleg să își înscrie copiii la școlile din oraș, în baza vizei de flotant. În cazul claselor pregătitoare, spre exemplu, există unități de învățământ în care numărul cererilor îl depășește cu mult pe cel al locurilor disponibile. Și mai bine, în continuare există o serie de unități în care numărul cererilor depuse de persoane cu rezidență este egal sau mai mare decât cel al părinților cu domiciliul în circumscripția acestora.

„Vorbim despre o incapacitate administrativă la nivel metropolitan pe care o rezolvă Primăria Timișoara pentru primăriile din jurul orașului. (…) Noi îi primim pe acești copii, dar nu este moral ca primăriile din jurul Timișoarei să abandoneze rolul lor și datoria lor față de comunitate”, declara Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei, în urmă cu doi ani.

CITEȘTE ȘI: Comunele „dormitor” din jurul Timișoarei, mai populate ca orașele din județ. De ce nu vor primarii să facă oficial trecerea la urban

De atunci și până acum, mai multe primării din localitățile învecinate municipiului au început să ia măsuri. Planifică să ridice sau chiar construiesc deja școli noi, „verzi”, pentru copiii care locuiesc în zonă. La Ghiroda a fost depus, la începutul săptămânii, proiectul pentru finanțarea construcției, prin PNRR. Școala va fi una eficientă din punct de vedere energetic, iar costurile totale se ridică la 85 de milioane de lei, fără TVA.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

„Construcția va fi amplasată în zona de după pod a Ghirodei, unde există o creștere demografică accelerată, în aproprierea bazinului de înot și a viitorului campus al Universității de Medicină și Farmacie Victor Babeș. Acest spațiu va deveni, fără doar și poate, nucleul comunității, oferind un mediu educațional optim și condiții adecvate de învățare, prin asigurarea învățământului primar, cât și secundar. Viitoarea școală va fi construită la standarde înalte de eficiență energetică și a fost proiectată pentru a beneficia din plin de lumină naturală și de ventilație cât mai bună. Astfel, costurile de funcționare pentru energie și apă într-o școală verde pot fi reduse cu până la 40%.”, a spus primarul Ionuț Stănușoiu.

Școli noi se ridică și la Dumbrăvița, Șag, Moșnița Nouă sau Giroc.

„Am fost într-o situație absurdă că aceste comune nu au fost constrânse nici de autorități, nici de cetățeni să își construiască școli și mă bucur că intrăm în această normalitate. Numai să ne gândim că în Timișoara vorbim de 300.000 de oameni, iar în periurban avem două comune care sunt undeva la 30.000, Dumbrăvița și Girocul. Dacă Timișoara are 65 de școli în rețeaua publică și aceste localități sunt 10% din oraș, printr-o regulă foarte simplă am putea spune că au nevoie de cel puțin 5, 6 școli fiecare ca să poată să își acopere nevoia reală pe care o au pentru populația care locuiește acolo. Nu este atât de ușor să construiești o școală nouă, dar este obligatoriu ca fiecare comună periurbană, cel puțin la nivelul I-IV, să satisfacă aproape în întregime nevoia de școlarizare pe care comuna respectivă o generează”, a declarat Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei, pentru expressdebanat.ro.

La Dumbrăvița, școala va fi gata în septembrie și va putea găzdui, potrivit primarului Horia Bugărin, 300 de elevi. Va avea inclusiv bazin de înot și sală de sport, sală de spectacole, cantină și bibliotecă. La Șag este gata noul corp de clădire ridicat pentru preșcolari, iar autoritățile au depus o nouă cerere de finanțarea pentru construirea unei școli, prin PNRR. La Giroc este în construcție noua școală, în zona unității militare, iar la Moșnița Nouă, primăria va construi cu bani din bugetul local și dintr-un credit contractat o școală cu clasele I-VIII, iar pe PNRR a fost depus un proiect pentru ridicarea unui liceu.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/