Jumătate din populația, fără școlarizare și aproape 3.000 de analfabeți în județ!

Recensământul din 2011 a dezvăluit o situație nefericită pentru cărășeni. Aproape 50 la sută din populația județului a hotărât să renunțe la școală după primele clase și circa 3.000 de persoane sunt analfabete.

Județul Caraș-Severin s-a aflat pe locul cinci de la coadă în urma rezultatelor la bacalaureat, însă nici pentru ceilalți cărășeni situația din punctul de vedere al școlarizării nu stă mai bine. În urma rezultatelor recensământului din 2011, în județ, 49,91 la sută din populație are un nivel scăzut al educației, și anume a absolvit învățământul primar, gimnazial sau nu are o școală absolvită. Situația este una cunoscută pentru Inspectoratul Școlar Județean care a sesizat la sfârșitul fiecărui an numărul mic de absolvenți și numărul mare de elevi cu situația neîncheiată. „Ne-am putut da seama ce se întâmplă pe parcursul anului și am luat deja câteva măsuri. Avem programul „A doua șansă”, care se derulează până și în mediul rural”, a precizat inspectorul școlar Ion Moatăr, purtătorul de cuvânt al ISJ CS.

CITEȘTE ȘI: CU NOTA 1 LA EVALUAREA NAȚIONALĂ, ADMIS ÎN LICEU!

Una dintre cauzele principale care a dus la numărul mare de persoane fără școală este criza financiară, ce a trimis părinții în străinătate la muncă. „Cea mai mare problemă la ora actuală este abandonul școlar cauzat de plecarea părinților în alte țări. Pe lângă aceasta, nu putem să determinăm nici adulții să ia ore la seral, pentru că și aceștia pleacă dincolo pentru un trai mai bun și renunță la ideea școlii”, a mai adăugat inspectorul școlar.

O altă categorie din județ care are un nivel scăzut al educației este reprezentată de  persoanele de etnie romă. Ca să vină în ajutorul lor, pentru că este o minoritate importantă, Inspectoratul Școlar Județean a alcătuit câte două locuri speciale pentru romi în fiecare clasă de liceu, indiferent de profilul acesteia.

CITEȘTE ȘI: CE MAI SCRIU ELEVII LA BAC: BECALI ȘI BOTEZATU, MODELE ÎN VIAȚĂ PENTRU CANDIDAȚI!

Cât despre cele aproape 3.000 de persoane analfabete, inspectorul școlar Ion Moater a declarat pentru Express de Banat că numărul este într-adevăr îngrijorător. „În vremurile în care trăim, și dacă erau 30 de persoane analfabete în județ mi s-ar fi părut multe. Eu consider că dacă nu frecventează școala nu ar trebui să primească nici alocații și nici alt ajutor. Însă atâta timp cât vor primi drepturile acestea fără să vină la școală, nu va fi nimeni motivat și orice măsură impusă sau creată de noi nu va fi atractivă”, a încheiat Ion Moatăr.

Foto: ziarulfaclia.ro

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/